pondělí 16. září 2024

Kde jsou nejošklivější budovy světa? Jedna z nich je v Praze

Severokorejský hotel je podle CNN nejošklivější budova světa. Tento nelichotivý žebříček ukrývá na předních pozicích i jednu stavbu v Praze.

hotel Rjugjong

Takto vypadá nejošklivější stavba světa - severokorejský hotel Rjugjong
Zdroj: Wikipedia

  • Takto vypadá nejošklivější stavba světa - severokorejský hotel Rjugjong
  • Zdroj: Wikipedia

Severokorejskému Pchjongjangu, Dubaji ve Spojených arabských emirátech, rumunské Bukurešti a Praze patří první čtyři příčky v žebříčku o nejošklivější budovu světa. Ten sestavila americká stanice CNN. Prahu zastupuje Žižkovská věž, která se nad městem tyčí od roku 1992 a jejíž stavba začala už v roce 1985. Tato 216 metrů vysoká dominanta pražského Žižkova, kterou vytvořil architekt Václav Aulický, schytává už léta kritiku pro svůj bizarní vzhled, kdy má podle původního záměru tvůrce připomínat kosmickou loď.

Před Žižkovskou věží skončily už jen tři světové stavby, které posuzovatelé seznali jako odpudivější. Třetí místo obsadil kolosální Palác Parlamentu, nebo též Palác lidu, který v Bukurešti nechal v osmdesátých letech vybudovat rumunský vládce Nicolae Ceaușescu. Druhou pozici obsadil hotel Atlantis Dubai a první příčku v nelichotivém žebříčku dostal hotel Rjugjong v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu. Ten se začal stavět v roce 1988 a dodnes neslouží svému účelu, přestože vůdce země Kim Čong-un už několikrát ohlašoval jeho otevření.

Autor: Jan Skala

Související

Singapur
Zahraniční

Kde se život nejvíce prodraží? V Curychu a Singapuru

liberec
Domácí

Studie zkoumala, kde mohou lidé důvěřovat radnicím

Kopřivaprofimedia-0793206093.jpg
Tenis

Kopřiva poskočí za Lehečku

SiniakováKrejčíkováprofimedia-0805921976.jpg
Tenis

Krejčíková i Siniaková si polepšily