pátek 25. října 2024

Kde je vstup zdarma? Máme tipy na akce od pátku až do konce prázdnin

Prodloužený víkend a navrch ještě dva dny podzimních prázdnin. Kam vyrazit ode dneška až do středy a neplatit vstupné? Vybrali jsme ty nejzajímavější akce.

Výlov rybníka Rožmberk

Ilustrační foto.
Zdroj: Rybářství Třeboň

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rybářství Třeboň

Výlov rybníka Blatec v Dívčicích na Českobudějovicku začal už včera, pokračuje ale i dnes do 17 hodin. Rozloha vodní plochy činí 103 hektarů. Česká ornitologická společnost u něj v roce 1953 vybudovala ornitologickou stanici a provádí v okolí odchyty a kroužkování ptactva. V břehových porostech hnízdí především husy divoké, racek chechtavý a řada druhů kachen.

Výstava hub s mykologickou poradnou bude k vidění od pátku do neděle v České Lípě na Liberecku. Loni návštěvníci poznali přes 270 druhů nalezených v Libereckém kraji, z toho více než třetina byly houby jedlé, jedovatých nebylo ani 40.

Výlov Štěpnického rybníka v Telči nabídne v sobotu prodej živých ryb a rybích specialit, hudbu i občerstvení.

Hubertské slavnosti na Plumlově přinesou v sobotu hudba, trubače, přehlídku loveckých psů, vábení lovné zvěře, přehlídku loveckých signálů, stánky s loveckou tématikou, lukostřelce, zvířátka, dravé ptáky a sovy. Chybět nebude jízda na koních, dobový lovecký tábor a lukostřelba

Medové slavnosti ve Špindlerově Mlýně nabídnou v sobotu návštěvníkům řemeslný jarmark, vůni medoviny a sladkého medu, přehlídku šikovnosti českých řemeslníků a kulturní program.

Ohnivá show a dlabání dýní na zámku Humprecht se odehrají také v sobotu v lesoparku na plácku pod zámkem Humprecht. Následovat bude ohnivá show a pak návštěva ochozu zámku s výhledem na večerní Sobotku, Ještěd, Bezděz a celý Český ráj.

V sobotu se chystá také výlov rybníka Olšina v Horní Plané, největší rybářská událost na Šumavě v kulisách panenské přírody s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé, Halloween v Bohumíně

Bohumínský Hobbypark chystá Tradiční halloween. Děti si užijí strašidelné workshopy, připravená je také ohňová show a velkolepý lampionový průvod strašidelně nazdobeným parkem.

Výlov rybníka Amerika u Františkových Lázní můžou zájemci navštívit v neděli a v pondělí. Uvidí um desítky rybářů, živé kapříky, amury, štiky, ale také rybí specialitky. Na hrázi bude prodej živých a uzených ryb včetně občerstvení. V nabídce bude kapr, amur, pstruh, tolstolobik a tradičně uzená ryba.

Výlov rybníka Munický vypukne v Hluboké nad Vltavou v neděli a potrvá do úterý. V pondělí se navíc chystají rybářské slavnosti. Ty začnou už v sedm ráno prvním zátahem, následovat budou hudební vystoupení a setkání se šéfkuchařem Vladimírem Tůmou, který představí Schwarzenberský rybí salát

Výročí otevření rozhledny na Velké Deštné se slaví v pondělí. Návštěvníky čeká slavnostní odhalení map vyhlídkových bodů, prezentace horské služby, hasičů a mysliveckého spolku nebo aktivity pro děti.

Lampionový průvod projde v pondělí Mariánskými Lázněmi. Součástí akce bude vystoupení Dechového orchestru mladých a mažoretek, průvod, nebo světelná show.

Prázdniny v knihovně si užijí v úterý a ve středu školáci ve Vyškově. Připravené pro ně budou knihy, hry, stavebnice i pohádková únikovka v prostorách dětského oddělení.

V knihovně jako doma, tak se jmenuje program, který v pátek a v úterý nabízí knihovna ve Slavkově u Brna. Program pro děti ve věku od pěti do sedmi let nabízí čtení, spoustu zábavy a vzdělávání, představení nových knih nebo čtení příběhů.

Podzimní prázdniny v LaDílně v Českých Budějovicích můžou školáci strávit od pondělka do středy. V dílně budou k dispozici podzimní barvy a motivy na keramické výtvory, tipy na vánoční dárky i ozdoby i nové speciální glazury s efekty.

Knihovna dětem se otevře ve středu v Jihlavě. Děti vezme do světa příběhů, pohádek a knih, čeká je i programování robotických hraček, čtení, divadélko, vyrábění záložek a placek, i knížky k prohlédnutí.

Dušičky – Samhain pobaví od soboty do příští neděle návštěvníky zámku v Moravské Třebové. Zámek a jeho nádvoří v dušičkovém období promění nevšední atmosférická a světelná instalace vždy od setmění do 21:00. Z nádvoří zámku se pak dá pokračovat po schodech mrtvých kolem hřbitova až k soše Plačící Anny na Křížovém vrchu. Cesta od hřbitova bude osvětlená loučemi.

Související

Hradozámecká noc na zámku Kratochvíle.
Domácí Tipy na výlety

Návštěvnická sezóna na českých památkách potrvá do 3. listopadu

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září