středa 4. června 2025

Každý třetí Evropan čelí riziku duševních problémů

Nový průzkum ukazuje, že pohlaví, věk a socioekonomický status významně ovlivňují duševní pohodu zaměstnanců. Nejvíce ohrožení jsou pracovníci ve Španělsku, nejméně v Nizozemsku.

deprese

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Andrew Neel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Andrew Neel

Až 40 procent evropských pracovníků čelí riziku duševních problémů, vyplývá to z průzkumu společnosti TELUS Health, který zkoumal stav duševního zdraví zaměstnanců ve Francii, Itálii, Španělsku, Polsku, Německu a Nizozemsku. Nejvíce ohrožených pracovníků je ve Španělsku (48 %), v Polsku (45 %) a Itálii (43 %), zatímco Nizozemsko vykazuje nejnižší podíl (24 %).

Duševní zdraví zaměstnanců ovlivňuje několik faktorů, včetně geografické a kulturní situace. Například Polsko je kvůli blízkosti Ukrajiny více zatíženo válečnými událostmi. Genderové rozdíly jsou také významné – ženy vykazují nižší skóre duševního zdraví než muži. Hlavním důvodem jsou ekonomické nerovnosti, pracovní zátěž a rozdíly v přístupu ke zdravotní péči.

Fyzická aktivita hraje rovněž zásadní roli. Zaměstnanci, kteří pravidelně cvičí, mají lepší duševní zdraví, zatímco neaktivní jedinci ztrácejí v průměru tři pracovní dny ročně kvůli špatnému psychickému stavu. Podobně absence finanční rezervy zvyšuje riziko úzkostí a deprese – lidé bez úspor mají v průměru o 20 bodů nižší skóre duševního zdraví než ostatní.

Zaměstnavatelé mohou výrazně přispět ke zlepšení duševní pohody svých pracovníků. Podle průzkumu je důležité vytvořit bezpečné pracovní prostředí a nabídnout programy zaměřené na podporu fyzického i psychického zdraví, jako jsou školení odolnosti nebo zdravotní poradenství.

Autor: Šimon Mitro

Související

junk food
Domácí

Čtvrtina studentů chodí do fast foodů minimálně jednou týdně

léky
Domácí Zdraví

Léky chybějí častěji, ale krizím se daří předcházet, uvádí SÚKL

doktor
Zahraniční Zdraví

Evropané s vzácnými nemocemi dostávají druhou šanci na diagnózu

práce
Ekonomika

Kde firmy hledají lidi a kde propouštějí? Odpovědi přináší průlomový průzkum