čtvrtek 19. září 2024

Každý desátý Čech má podle nové studie problém s alkoholem

Češi v konzumaci alkoholu patří k evropské špičce. Více než milion Čechů má s pitím problémy, uvádí to čerstvá studie společnosti Behavio.

párty-ilustrační foto

párty-ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • párty-ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Skutečnost, že Češi dlouhodobě patří k národům, které mají k alkoholu vřelý vztah, potvrdila nová studie. Přes milion Čechů konzumuje alkohol nadměrně.

„Tito lidé jsou na hranici rizikového nebo problémového pití, což je v porovnání s nealkoholovými drogami nesrovnatelné a alarmující,” říká český adiktolog Aleš Kuda. V evropském porovnání nezaostávají ani Rakušané nebo Slováci, ale neslavný primát drží přesto Češi v dlouhodobé nestřídmé konzumaci i v nárazovém pití.

A jak vypadá typický alkoholik? Je to muž v produktivním věku, který nemá finanční problémy. „K nejvíce rizikovým patří skupina padesátníků u mužů i žen, což je často spojeno s mužským přechodem i klimakteriem u žen,“ vysvětluje Kuda. Ekonomické trable se do závislosti promítají pouze u pěti procent respondentů.

Z průzkumu je také zřejmé, že každodennímu holdování alkoholu propadá zhruba dvakrát až třikrát více mužů než žen. Zajímavé je, že s přibývajícím věkem lidé dávají přednost jinému trávení volného času, mezi seniory nad 65 let je totiž téměř čtyřicet procent abstinentů.

Autor: mš

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

horko
Zahraniční Klimatické změny

Horko v Evropě může do konce století zabít třikrát více lidí