středa 25. září 2024

Každé třetí dítě špatně vidí, v budoucnu to bude ještě horší

Celosvětová studie zraku odhalila alarmující výsledek. Každé třetí dítě má poruchu zraku a špatně vidí na dálku. Podle odborníků problém způsobila covidová pandemie.

Cute_sweat_little_girl_face_playing

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Počty dětí a dospívajících trpících krátkozrakostí se podle studie, která zkoumala pět a půl milionů osob v padesáti zemích po celém světě, od roku 1990 zvýšily o 36 procent, tedy více než trojnásobně. Největší míru dětí s potřebou brýlí na dálku má Asie. Problémy se zrakem tam má alarmujících 85 procent dětí. V Rusku pak čtyřicet procent, ve Spojeném království a USA kolem 15 procent. Nejmenší procento krátkozrakosti mají děti a dospívající v rozvojových zemích jako je například Uganda. Častěji než chlapci mají problémy s krátkozrakostí dívky. 

Krátkozrakost je do jisté míry dědičnou záležitostí. Mají na ní však vliv i další faktory. Děti si zrak ničí od raného dětství, kdy se v mnoha zemích tradiční výuka pomocí knih přesunula k monitorům. Situaci nepomohla ani celosvětová pandemie covidu. Nejen, že se většina studentů vzdělávala za pomocí počítače, po skončení výuky se od přístroje neodtrhli a pokračovali na něm hrou her.

Budoucí prognóza je ještě děsivější. Do roku 2050 může mít problém se zrakem až polovina dětí a dospívajících po celém světě.

Autor: Zuzana Beranová

Související

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

omalovánky
Světové dny

Den omalovánek

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze

woman-1979272_1280
Domácí

Společné večeře jsou důležité pro dvě třetiny Čechů, i když je na stole stále totéž