pátek 18. října 2024

Každé dvě minuty zemře na světě jedna těhotná žena

Po celém světě zemře každé dvě minuty jedna žena kvůli těhotenství nebo porodu. Uvádí to data Světové zdravotnické organizace.

těhotné

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře každé dvě minuty jedna těhotná žena. Buďto z důvodu těhotenství nebo na následky porodu. V roce 2020 zemřelo po celém světě odhadem 287 tisíc těhotných žen.

Úmrtnost nastávajících matek se zvýšila v posledních letech v Evropě i Spojených státech, tedy v zemích s vysokou úrovní zdravotnictví. Konkrétně se v Evropě od roku 2016 do roku 2020 zvýšila úmrtnost těhotných o 15 procent a ve Spojených státech o 17 procent. Naopak v Austrálii a Novém Zélandu klesla úmrtnost těhotných během let 2016 až 2020 o 35 procent a ve státech jižní Asie o 17 procent.

Přes výkyvy civilizovaných zemí stále valná většina úmrtí těhotných žen je registrována v rozvojových regionech, především subsaharské Africe, odkud bylo hlášeno kolem 70 procent všech úmrtí těhotných za rok 2020.

Hlavními příčinami úmrtí nastávajících matek jsou těžké krvácení, vysoký krevní tlak, infekce související s těhotenstvím, komplikace způsobené nebezpečným potratem a stavy zhoršující těhotenství jako například nemoci malárie či AIDS. Nespočet těhotných žen především z afrických regionů nemá dostupnou zdravotní péči v podobě pravidelných předporodních kontrol.

Snížení úmrtnosti matek zůstává jedním z nejnaléhavějších globálních zdravotních problémů,“ řekl John Wilmoth, ředitel divize populace a sociálních věcí u WHO. „Zabránění úmrtí matek, kterým lze předcházet, a poskytování univerzálního přístupu ke kvalitní zdravotní péči o těhotné vyžaduje trvalé vnitrostátní a mezinárodní úsilí. Je naší kolektivní odpovědností zajistit, aby matka kdekoli na světě přežila porod a mohla ona i její děti prosperovat,“ prohlásil Wilmoth.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: WHO

Související

lékaři
Domácí

Nová úhradová vyhláška může ohrozit kardiovaskulární péči

lékař
Ekonomika

Zaměstnavatelé volají po reformách ve zdravotnictví

profimedia-0915900873
Zahraniční

Zdravotnické odbory a ministerstvo se nedohodly na odměnách lékařů

doktor
Domácí

Praktičtí lékaři chystají protest kvůli úhradám. Na dva dny zavřou ordinace