pátek 20. září 2024

Každá čtvrtá dívka do 20 let je obětí násilí od partnera

Téměř čtvrtina dospívajících dívek, které byly ve vztahu, zažije do svých 20 let fyzické nebo sexuální násilí, uvádí analýza WHO.

násilí

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / RDNE Stock project

Podle nové studie Světové zdravotnické organizace (WHO), publikované v The Lancet Child & Adolescent Health, téměř 24 procent dospívajících dívek, které byly ve vztahu, zažije do svých 20 let fyzické nebo sexuální násilí od partnera. Během posledního roku zažilo násilí od partnera 16 procent dívek do 20 let.

Násilí v partnerských vztazích začíná alarmujícím způsobem už u milionů mladých žen po celém světě," uvedla Pascale Allotey, ředitelka oddělení sexuálního a reprodukčního zdraví a výzkumu WHO. „Vzhledem k tomu, že násilí v tomto kritickém období může způsobit hluboké a trvalé škody, je třeba ho brát vážně jako otázku veřejného zdraví – s důrazem na prevenci a cílenou podporu.

Nejčastěji je pácháno násilí na mladých ženách v Oceánii (47 %) a Africe (40 %), zatímco násilí od partnerů zažívá 10 procent mladých Evropanek. Z toho vyplývá, že partnerské násilí na dopívajících dívkách je nejčastější v nízkopříjmových zemích a regionech.

Studie zdůrazňuje nutnost posílit podpůrné služby a preventivní opatření zaměřená na dospívající, spolu s kroky k posílení práv a postavení žen a dívek. To zahrnuje školní programy, které učí zdravé vztahy a prevenci násilí, právní ochranu a ekonomické posílení. Aktuálně žádná země není na cestě k eliminaci násilí na ženách a dívkách do roku 2030, jak stanovují Cíle udržitelného rozvoje. Ukončení dětských sňatků a rozšíření přístupu dívek ke střednímu vzdělání budou klíčovými faktory pro snížení násilí od partnera na dospívajících dívkách.

Autor: Šimon Mitro

Související

twenty-four-former-members-of-the-taliban-reintegrated-a537dc-1024
Zahraniční

Tálibán zastavil očkování proti dětské obrně. Neuvěřitelný hazard, zní z WHO

Virus mpox
Zahraniční Mpox

WHO zavádí nový mechanismus pro distribuci vakcín a léčby mpox

b4c74b8eccf02e9e7fe9083d8d21-1586363
Zahraniční

Srpen byl opět rekordní. Meteorologové hovoří o červeném poplachu

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie