neděle 30. června 2024

Kazašská zoo tajila smrt ledního medvěda z Prahy, nejde o první podivný úhyn

Ještě v polovině dubna byl podle zpráv ze zoo v kazašské Almatě lední medvěd Tom zdravý a v pořádku. Teď přišla šokující zpráva: Tom zemřel údajně kvůli dlouhodobému onemocnění. Není to poprvé, co v kazašské zoo uhynulo za zvláštních okolností zvíře.

Z09_0038_export

Lední medvěd Tom na snímku z pražské zoo.
Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

  • Lední medvěd Tom na snímku z pražské zoo.
  • Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Medvěd odcestoval do Almaty na doporučení koordinátora evropského chovného programu, protože tam prý mají v současnosti lepší podmínky pro chov a navíc měl Tom dostat šanci na rozmnožování.

Od nás Tom odešel 28. března bez příznaků jakéhokoli onemocnění, a pokud je nám známo, transport do Almaty proběhl bez větších problémů. Následně jsme z Almaty obdrželi obrazovou dokumentaci a písemné zprávy. V poslední z nich z 15. dubna se výslovně uvádí, že medvěd je v pořádku,“ popsal ředitel zoo Miroslav Bobek s tím, že následně informování z Almaty zcela ustalo a dotazy z Prahy zůstávaly bez odpovědi. Až dnes dopoledne se zoo ozvala.

„Máme špatné zprávy. Medvěd Tom zemřel 4. května. Pitva prokázala, že příčinou smrti byla intoxikace organismu v důsledku chronického hnilobného zánětu čelních a nosních dutin s úplným ucpáním nosních průduchů s obsahem hlenu a nekrotickou hmotou, což vedlo k otoku mozku. Jedná se o dlouhodobé onemocnění. Medvěd přijel již nemocný z vaší zoo. Pitvu provedl nezávislý expert. Veškerý materiál z pitvy bude zaslán vám a výboru evropského chovného programu,“ oznámili Kazaši.

„Nechápu, proč před námi zoo tuto zprávu 18 dní tajila. Budeme požadovat důsledné vyšetření Tomovy smrti a s našimi pochybnostmi se obracíme na Evropskou asociaci zoologických zahrad, velvyslanectví České republiky v Kazachstánu a rovněž na velvyslanectví Kazachstánu v Praze,“ okomentoval Bobek překvapivou zprávu. Jednání kazašské zoo je podle něj neseriózní. „Vydal jsem příkaz, že do Almaty už žádné zvíře nepůjde,“ dodal.

Není to poprvé, co v Almaty přišli o zvířata za podivných okolností. V roce 2016 tam uhynulo sedm levhartů sněžných kvůli nesprávné péči. Zoo tehdy také přišla o tygry amurské, hrochy, kazašskou horskou ovci, šimpanze, rysa, žirafu a tygra bengálského. Zoo pak tvrdila, že levharti byli dar od evropských zahrad, které do Almaty poslaly kusy, kterých se chtěly zbavit.

Od roku 2005 do roku 2015 se počet druhů zvířat v zoo Almaty snížil o více než třetinu.

Poslední problém řešila zoo letos, když se 30. března na Instagramu objevily fotka medvědice Purgy. První je z loňska, kdy zvíře zoo získala, druhou pořídila ochránkyně zvířat letos 30. března. Připsala, že medvědice je příliš hubená a ve špatném stavu. Zoo opáčila, že zvíře pouze líná, proto nevypadá dobře, a pohrozila ženě trestním stíháním.

purga

Související

Foto 1_DSC01095_export
Ostatní Fauna

Gorilí holčička z pražské zoo je zvědavá jako opice

Foto_DSC00509_export_2500px
Ostatní Video

Máme vombaťátko! První české mládě roztomilých vombatů už zkoumá výběh

Zeta II vybíhá z přepravního boxu do aklimatizační ohrady.
Domácí Fauna

Pražská zoo vypustila první koně Převalského v Kazachstánu

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost