úterý 7. května 2024

Káva jako prevence před covidem? Studie to naznačuje

Káva může posilovat imunitu proti covidu, ukazuje výzkum.

káva

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Nová studie odhaluje, že pravidelná konzumace kávy může hrát roli v prevenci nákazy covidem. Vědci zjistili, že potraviny a nápoje obsahující polyfenoly, jako například káva, mohou posilovat lidskou imunitní reakci proti viru SARS-CoV-2, uvádí studie zveřejněná v odborném žurnálu Cell and Bioscience.

Podle předchozí analýzy, kde pití jedné nebo více šálků kávy denně souviselo s přibližně o deset procent nižším rizikem nákazy covidem ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí, se výzkumníci rozhodli zkoumat vliv kávy na samotný virus SARS-CoV-2. Testy s komerčně dostupnými kávovými zrny i instantní kávou potvrdily schopnost omezit vstup viru do hostitelských buněk. S různými přísadami do kávy, jako je mléko nebo cukr, nebyla zaznamenána zvýšená účinnost v boji proti SARS-CoV-2. Zjištění naznačují, že jak mletá káva, tak instantní káva mají dovedou potlačit nákazu různými variantami SARS-CoV-2.

Studie identifikovala mechanismy, jakými káva omezuje nákazu SARS-CoV-2. Především dochází k blokování interakce spike proteinu viru s lidským ACE2 enzymem. Dále je potlačena aktivita některých proteinů, které jsou klíčové pro vstup viru do buněk.

Autor: Šimon Mitro

Související

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky

c04721b2-bacb-4dd4-a7dd-2b11ff9e8bd0
Domácí

Praha si posvítí na zahrádky. Jejich nekontrolovatelný rozpuk je minulostí

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Czech_fans_(49790490881)
Domácí

Češi jako národ superfanoušků. Jsme nejlepší na světě ve fandění