Nová studie odhaluje, že pravidelná konzumace kávy může hrát roli v prevenci nákazy covidem. Vědci zjistili, že potraviny a nápoje obsahující polyfenoly, jako například káva, mohou posilovat lidskou imunitní reakci proti viru SARS-CoV-2, uvádí studie zveřejněná v odborném žurnálu Cell and Bioscience.
Podle předchozí analýzy, kde pití jedné nebo více šálků kávy denně souviselo s přibližně o deset procent nižším rizikem nákazy covidem ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí, se výzkumníci rozhodli zkoumat vliv kávy na samotný virus SARS-CoV-2. Testy s komerčně dostupnými kávovými zrny i instantní kávou potvrdily schopnost omezit vstup viru do hostitelských buněk. S různými přísadami do kávy, jako je mléko nebo cukr, nebyla zaznamenána zvýšená účinnost v boji proti SARS-CoV-2. Zjištění naznačují, že jak mletá káva, tak instantní káva mají dovedou potlačit nákazu různými variantami SARS-CoV-2.
Studie identifikovala mechanismy, jakými káva omezuje nákazu SARS-CoV-2. Především dochází k blokování interakce spike proteinu viru s lidským ACE2 enzymem. Dále je potlačena aktivita některých proteinů, které jsou klíčové pro vstup viru do buněk.