sobota 8. listopadu 2025

Káva jako prevence před covidem? Studie to naznačuje

Káva může posilovat imunitu proti covidu, ukazuje výzkum.

káva

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Nová studie odhaluje, že pravidelná konzumace kávy může hrát roli v prevenci nákazy covidem. Vědci zjistili, že potraviny a nápoje obsahující polyfenoly, jako například káva, mohou posilovat lidskou imunitní reakci proti viru SARS-CoV-2, uvádí studie zveřejněná v odborném žurnálu Cell and Bioscience.

Podle předchozí analýzy, kde pití jedné nebo více šálků kávy denně souviselo s přibližně o deset procent nižším rizikem nákazy covidem ve srovnání s těmi, kteří kávu nepijí, se výzkumníci rozhodli zkoumat vliv kávy na samotný virus SARS-CoV-2. Testy s komerčně dostupnými kávovými zrny i instantní kávou potvrdily schopnost omezit vstup viru do hostitelských buněk. S různými přísadami do kávy, jako je mléko nebo cukr, nebyla zaznamenána zvýšená účinnost v boji proti SARS-CoV-2. Zjištění naznačují, že jak mletá káva, tak instantní káva mají dovedou potlačit nákazu různými variantami SARS-CoV-2.

Studie identifikovala mechanismy, jakými káva omezuje nákazu SARS-CoV-2. Především dochází k blokování interakce spike proteinu viru s lidským ACE2 enzymem. Dále je potlačena aktivita některých proteinů, které jsou klíčové pro vstup viru do buněk.

Autor: Šimon Mitro

Související

káva
Světové dny Káva

Den cappuccina

irská káva
Ekonomika

Cena kávy vyletí nahoru. Může za to slabší sklizeň i extrémní výkyvy počasí

mobil žena
Domácí

Třetina Čechů tráví na sociálních sítích přes dvě hodiny denně

káva
Zahraniční Káva

Káva ničí pralesy, varují ochránci přírody