pondělí 16. září 2024

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma

Minutové zprávy pro vás připravily přehled akcí po celém Česku, kde se neplatí vstupné. Některé z nich začínají už v pátek.

IMG_6002-19689-800-600-80

Tradiční hodový průvod ve Velké Bíteši.
Zdroj: bitessko.com

  • Tradiční hodový průvod ve Velké Bíteši.
  • Zdroj: bitessko.com

Od pátku do neděle se odehrávají Městské slavnosti Vysokého Mýta plné divadelních představení, hudby i výstav. Součástí sobotního programu bude tradiční Městský kujebácký jarmark se stánky s nabídkou lokálního ručně tvořeného zboží, děti se mohou těšit na Kolotoč Řezbáře Matěje a doprovodné dřevěné prvky. Hlavní hvězdou večera bude Marta Jandová s kapelou. Městské slavnosti zakončí v neděli koncert Sboru Otakar v kostele svatého Vavřince.

Trocnovské slavnosti startují také už dnes v 17 hodin a bavit návštěvníky Památníku Jana Žižky z Trocnova a Archeoskanzenu Trocnov budou také v sobotu. V pátek je na programu Rockfest na louce u monumentální sochy Jana Žižky. Vystoupí například Keks & Jihočeská filharmonie, Petr Kolář s kapelou, Tlustá Berta či Seven. Sobota přinese tradiční celodenní historický program pro děti i dospělé, chystají se komentované prohlídky, středověká řemesla, ukázky sokolnictví, střelba z luku a kuše, ukázky dobývacích strojů, živá středověká hudba, program pro děti, kuchařská show s ochutnávkami dobových pokrmů, šermířská představení, středověký vojenský tábor nebo večerní koncerty skupin Rozkrock, Žlutý pes a zpěvačky Anny K.

Historické slavnosti Rosa coeli čekají v pátek a v sobotu návštěvníky Dolní Kounice. K vidění budou rytířské souboje, představení práva útrpného, historické tance a k poslechu bude nespočet dobových skladeb od umělců zabývajících se historickou hudbou. Chybět nebude velkolepý jarmark.

Sklářská slavnost na Kristiánově vypukne v sobotu poblíž Bedřichova. Diváky čeká sklářská show, o kterou se postarají pozvaní skláři ze šesti zemí spojených zápisem ruční výroby skla na seznam UNESCO. V programu se vystřídají folklórní soubor Horačky, jarmareční písně v podání skupiny Katastrofální předpověď počasí a písničky o Jizerských horách libereckého folkového uskupení Spolk.Trio. Pro zájemce o historii připravili muzejní kurátoři komentované prohlídky osady. Chybět nebude dřevěný kolotoč a dobová střelnice, projížďky na koních, slaňování malého Kamenického potoka pod dozorem Horské služby z Bedřichova a spousta tvůrčích dílen.

Vary°září – festival kombinující nejzajímavější současné technologie s neopakovatelnou architekturou města hostí v pátek a v sobotu Karlovy Vary. Přízraky z jiných světů spatříte na trase od Alžbětiných lázní až k Poštovnímu dvoru.

Mistrovství Šumavy v opékání prasat startuje v sobotu v Hartmanicích. Letos se o vítězství utká 21 opékačů. V plánu jsou i hudební vystoupení a hlavní ochutnávka.

Hodový průvod projde v neděli Velkou Bíteší. Akci předchází mnoho ustálených příprav – stárci a stárky zvou rychtáře a rychtářku, zdobí se a staví mája, obstarává se tombola, víno, nacvičuje beseda. Zájemce čeká rozsáhlý program, jarmark či lunapark. Už v pátek vystoupí Olympic Atribute, Ilona Csáková s kapelou a Doga. V sobotu bude mít koncert cimbálová muzika Grajcar a hlavním hostem večera bude Fleret.  Hlavní hodový průvod vyjde v neděli ve 13 hodin, k vidění v něm budou kapely, národopisný soubor Bítešan, bítešská chasa, rychtářský pár a konšelé na koňských povozech, jezdci na koních či postavy písaře, policajtů, cikánů a hlavně bítešského kata. 

Související

de90599c-ed29-4081-b62e-52c2be4f7668
Ostatní

Akce o posledním prázdninovém víkendu se vstupem zdarma

296374127_3264474570502470_3070666810648238401_n
Ostatní

Víkend přinese slavnosti. Budou Chodské, Malomoravské, krajkářské i rajčatové

kolotoč
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na pouť, dračí lodě nebo za hudbou

232350045_204985511641014_6703680452484371134_n
Ostatní

Jazz, flamenco i stavění máje: Poslední červencový víkend je plný akcí zdarma