Plody stromu jírovce, kterému se lidově přezdívá kaštan koňský, nejsou jedlé pro lidi, ale ani pro většinu zvířata, protože jsou hořké a obsahují mírně jedovatou pěnivou látku - saponin. Kaštany, které se dají jíst, rostou na kaštanu jedlém a na rozdíl od těch nejedlých jsou plošší a jejich slupka je míň pichlavá.
Nejedlé kaštany lze na podzim využít k vytváření dekorací jako jsou podzimní věnce a mísy nebo k výrobě zvířátek a postaviček. Díky pěnivé látce z nich lze vyrobit ekologický prací prášek. Kaštany stačí rozdrtit, zalít horkou vodou a nechat několik hodin louhovat.
Kaštan koňský poslouží také jako léčivá ingerence do mastí. Obsahuje totiž také aescin, který je známý svými pozitivní účinky na oteklé nohy, bolavé klouby, svaly, ale i na křečové žíly. Rozdrcený kaštan stačí naložit do alkoholu a pak tinkturu přidat do sádla, nebo kokosového oleje.
Vysušený kaštan se dává také do skříně. Odpuzovat by měl podle babských rad šatní moly.