úterý 21. května 2024

Kašperské Hory si oddychly. Ministerstvo zakázalo těžbu zlata na Šumavě

Zlato se na Šumavě těžit nebude. Podle ministerstva životního prostředí by takový zásah poškodil cennou přírodu v oblasti Kašperských Hor.

Kašperské_Hory_od_Liščího_vrchu

Příroda v Kašperských Horách zůstane nedotčená.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Příroda v Kašperských Horách zůstane nedotčená.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Všem společnostem, které uvažovaly o tom, že by v okolí Kašperských Hor začaly s průzkumy, aby si potvrdily přítomnost nalezišť zlata a wolframu, udělalo čáru přes rozpočet ministerstvo životního prostředí. To všechny žádosti o podobné aktivity minulý týden zamítlo. Těžební práce by podle něj ohrozily významné přírodní hodnoty, které se v oblasti vyskytují, a které jsou součástí chráněné krajinné oblasti Šumava.

Pro Kašperské Hory znamená zpráva ministerstva velkou úlevu, protože snahy o vydolování zlata, kterého je podle odhadů v oblasti kolem 120 tun, se objevovaly v posledních desetiletích. K těžbě však nedošlo ani za komunismu, i když tehdy už existovaly podrobné plány, ani po Sametové revoluci, kdy se o ní začalo mluvit znovu.

V dávné středověké minulosti se zlato v okolí Kašperských Hor těžilo a ještě do dneška se město na různých místech s následky těžby potýká, propadá se tam totiž půda. Než se Šumava s následky těžby z 13. a 14. století vzpamatovala, trvalo to 500 let. Na druhou stranu díky tehdejší těžbě se z Kašperských Hor stalo jedno z nejdůležitějších center kraje a jeho význam, ač v omezené míře, trvá dodnes.

Autor: Jan Skala

Související

alej
Domácí Příroda

Silnice bude lemovat více stromů. Novela mění podmínky

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace