středa 9. října 2024

Karlovarský kraj by se měl dočkat vysoké školy

Karlovarský kraj zůstává jediným regionem v České republice bez veřejné vysoké školy, což brání rozvoji vzdělávání a atraktivitě oblasti.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Christina Morillo

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Christina Morillo

Karlovarský kraj, jediný region v Česku bez veřejné vysoké školy, usiluje o rozšíření vysokoškolské nabídky. Tento krok by nejen zvýšil atraktivitu kraje, ale také podpořil zaměstnavatele při získávání kvalifikovaných pracovníků a snížil odliv mladých lidí. V současnosti se v regionu diskutuje o vzniku samostatné vysoké školy s profesním zaměřením, což má podporu i od prezidenta Petra Pavla.

V kraji sice chybí vysoká škola, ale existují zde pobočky a střediska jiných univerzit. V letošním roce byly otevřeny nové obory, včetně bakalářského programu Kinantropologie a oboru Management and Digital Technology. Dále byla akreditována Všeobecné ošetřovatelství na soukromé Vysoké škole zdravotnické, což naznačuje rostoucí rozmanitost vzdělávacích příležitostí v kraji.

Diskuze o vzniku samostatné vysoké školy začaly v srpnu 2023. Po roce intenzivních jednání vznikla „Mapovací studie“, která navrhuje varianty zajištění vysokoškolského vzdělávání v kraji. Cílem je kombinace poboček stávajících univerzit s postupnou přípravou nové veřejné vysoké školy, která by nabízela technické, ekonomické a zdravotní obory s důrazem na praktickou výuku.

Autor: Šimon Mitro

Související

škola
Domácí Školství

Rozpočet školství vzroste o 22 miliard korun

Foto z loňského ročníku Variace.
Hudba Festival

Variace počtvrté. Vary opět propojí film s hudbou

Pavilon Karlovarské nemocnice bude zbourán.
Domácí

Pavilon Karlovarské nemocnice čeká demolice

457694760_1045270090934121_8797002143869048302_n
Domácí

Místní rozvoj potřebuje krizového manažera. Rakušan nasazuje Kulhánka