pondělí 22. prosince 2025

Kapr nebo řízek? Rozdíl není jen v ceně, ale i v přípravě

Na štědrovečerním stole Čechů byl víc než sto let téměř výhradně kapr. Tradice se rozšířila na přelomu 19. a 20. století, kdy se stal dostupnou rybou pro většinu domácností. Dnes už ale není jedinou volbou.

0a661b185619e2a15d5e4f9027f2b38f-facebook

Ilustrační foto.
Zdroj: toprecepty.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: toprecepty.cz

Kapr zůstává symbolem Vánoc, je ale dražší a náročnější na přípravu, narozdíl od řízku je zapotřebí ho před obalením a smažením i vykostit a nafiletovat. Živá ryba stojí zhruba 90 až 130 korun za kilogram, porcovaný kapr nebo filety v obchodech 250 až 400 korun za kilo. Nevýhodou jsou kosti, které vadí hlavně dětem a starým lidem, kteří špatně vidí.

Řízek je proto nejpohodlnější volbou pro rodiny s dětmi. Kuřecí maso vyjde přibližně na 120 až 180 korun za kilogram, vepřové kolem 150 korun za kilo. Maso je bez kostí, rychlé na přípravu a děti ho většinou bez problémů snědí.

Losos představuje moderní alternativu. Cena se pohybuje zhruba mezi 350 a 500 korunami za kilo, výhodou je minimum kostí, rychlá příprava a lehčí, zdravější jídlo.

Autor: Sandra Tušková

Související

Prodej kaprů
Domácí

Kapr z kádě nebo z pultu? Před vánočními svátky se znovu řeší osud ryb

profimedia-0950490156
Domácí Vánoce

Prodejci kaprů musí včas nahlásit stánky

výlov na Třeboňsku
Domácí

Začínají podzimní výlovy, vánoční kapr prý nezdraží

Six_koi
Krimi

Zloděj si z jezírka v Českých Budějovicích odnesl koi kapry za 65 tisíc