středa 9. října 2024

Kaple na Jesenicku roste do krásy, manžele ale stála vlastní bydlení

Obětovat vlastní bydlení kvůli opravě staré kaple se rozhodli manželé z Jesenicka. Kaple už má střechu, zatímco oni stále bydlí v mobilheimu.

kaple

Kaple svatého Josefa v Anníně na Jesenicku připomíná někdejší život zaniklé osady
Zdroj: Facebook

  • Kaple svatého Josefa v Anníně na Jesenicku připomíná někdejší život zaniklé osady
  • Zdroj: Facebook

Ještě před deseti lety byla Kaple svatého Josefa v zaniklé sudetské osadě Annín na Jesenicku na spadnutí. Dnes už znovu roste do své předválečné krásy. Stačilo k tomu, aby ji a přilehlý pozemek, kde si chtěli postavit nový dům, koupili manželé Svatí z České Vsi na Jesenicku. Původní záměr jim sice úplně nevyšel, protože ani po deseti letech jejich rodinný dům nestojí, zato kaple se už znovu hrdě vypíná k nebi. Peníze, které oba manželé původně chtěli použít na stavbu domu, totiž posloužily jako záchrana svatostánku, a na místě, kde měl stát dům, stojí zatím jen mobilheim. Renovace Kaple svatého Josefa si zatím vyžádala bezmála sedm set tisíc korun.

Svatostánek stojí na místě bývalé osady Annín, součásti obce Kobylá nad Vidnavkou poblíž polských hranic. Obec koncem třicátých let, poté co vstoupila v platnost Mnichovská dohoda, spadla pod správu Velkoněmecké říše. Po druhé světové válce proto drtivá většina obyvatel putovala do odsunu, což osud Annína zpečetilo. Jediné, co z osady dnes zbylo, je právě Kaple svatého Josefa a několik ruin základů domů.

Autor: Jan Skala

Související

Odklízení následků povodní
Domácí

Vězni dobrovolně pomáhají s odklízením následků povodní

Vršovice_ÚMČ_P-10_1
Domácí

Vedení Prahy 10 se zbavuje majetku. Prodává radnici i Eden, opozice se bouří

Tunel-Jihlava_Hpa
Domácí

Oprava obchvatu Jihlavy letos nezačne. Reálný je březnový termín

Plzeň-Jižní Předměstí (2)
Domácí

Novorenesanční nádražní budovu v Plzni čeká rekonstrukce za 85 milionů