pondělí 16. září 2024

Kapitán potopené jachty u Sicílie je vyšetřován pro zabití

Italská prokuratura zahájila vyšetřování kapitána jachty, která se minulý týden potopila u Sicílie. Tragédie si vyžádala sedm obětí včetně britského miliardáře Mikea Lynche a jeho dcery.

profimedia-0901416991

Foto z tiskové konference 24. srpna k potopené jachtě u Sicílie
Zdroj: Profimedia/The Sun/News Licensing

  • Foto z tiskové konference 24. srpna k potopené jachtě u Sicílie
  • Zdroj: Profimedia/The Sun/News Licensing

Italské úřady zahájily vyšetřování kapitána luxusní jachty, která se 19. srpna potopila u Sicílie během prudké bouře. Při nehodě zemřelo sedm lidí, včetně britského miliardáře Mikea Lynche a jeho dcery. Kapitán James Cutfield (51) byl podle zdrojů agentury Reuters vyšetřován pro podezření z trestných činů zabití a způsobení ztroskotání. K rozhodnutí došlo po druhém výslechu Cutfielda.

Vyšetřování v Itálii neznamená automatické obvinění ani potvrzení viny. Je však nutné, aby osoby byly oficiálně vyrozuměny o probíhajícím šetření, než mohou být provedeny pitvy obětí. Zatím není jasné, zda budou vyšetřováni i další členové posádky.

Jachta s britskou vlajkou, nesoucí název Bayesian, převážela 22 lidí. Po náhlé bouři se během několika minut převrátila a potopila. Přežilo 15 lidí, včetně Lynchovy manželky.

Prokuratura v Termini Imerese uvedla, že příčinou neštěstí mohla být lidská chyba. Šéf úřadu, Ambrogio Cartosio, připustil, že i když byla jachta zasažena neočekávaným meteorologickým jevem, je možné, že došlo k zanedbání povinností, které vedly ke smrti a ztroskotání.

Autor: Šimon Mitro

Související

36201152641_d03a5151cf_b
Zahraniční Klimatické změny

Italský obr, ledovec Marmolada, taje. Pravděpodobně zcela zmizí

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii

Jannik Sinner.
Tenis

Pohroma pro Itálii. Světová jednička ani Musetti nebudou hrát Davis Cup

Antonín Barák a Marin Sverko během zápasu Serie A
Fotbal Serie A

Barák neodcestoval s Fiorentinou na zápas, nejspíš z klubu odchází