středa 24. dubna 2024

Kandidát na prezidenta USA využil umělou inteligenci v předvolební kampani

Umělá inteligence se dostává do politického dění. Kandidát na prezidenta USA využil ve videu obrázky vytvořené umělou inteligencí.

Koláž šesti fotek z nichž tři jsou generované umělou inteligencí.

Koláž šesti fotek z nichž tři jsou generované umělou inteligencí.
Zdroj: @DeSantisWarRoom

  • Koláž šesti fotek z nichž tři jsou generované umělou inteligencí.
  • Zdroj: @DeSantisWarRoom

Předvolební kampaně budou mít díky umělé inteligenci ještě lživější podobu než kdy dřív. V rámci kampaně republikánského prezidentského kandidáta Rona DeSantise bylo zveřejněno video s falešným vyobrazením Donalda Trumpa, jak objímá svého hlavního zdravotnického poradce během svého prezidenství Anthonyho Fauciho. Použití těchto lživých fotek vytvořených umělou inteligencí je aktuálním příkladem toho, jak rychle se nástroje AI dostávají do politiky. Státníci budou moci snáze stírat hranici mezi fakty a fikcí.

Video, které bylo zveřejněno v pondělí na Twitteru, kritizuje Trumpa za údajnou podporu Fauciho, který se stal terčem útoků Republikánů při koronavirové pandemii. Ve videu je koláž šesti obrázků, na kterých je Trump s Faucim. Tři z nich nejsou skutečně a zřejmě byly vygenerované pomocí umělé inteligence. Nepravé fotky zobrazují Trumpa v objetí s Faucim.

Je zvláště podlé míchat reálné a falešné fotky. Přítomnost skutečných fotek v koláži propůjčují ostatním obrázkům věští důvěryhodnost,“ řekl Hany Farid, expert na digitální forenzní a profesor na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

Fejkové obrázky nesou znaky AI-generované grafiky, jako divně texturované a rozmazané vlasy, nepřirozeně vykreslené paže a prsty či nesmyslné texty v pozadí. „Tyto nedostatky se však nakonec vyřeší a můžeme očekávat, že obrázky, zvuk i videa generované umělou inteligencí bude stále obtížnější odlišit od reality,“ uvedl Farid.

Ron DeSantis není sám, který dezinformační lživé fotky využívá. Ke stejným praktikám se uchyluje i bývalý prezident Donald Trump, jenž obdobně zesměšňoval i floridského guvernéra DeSantise.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR

Související

800px-Arak_Heavy_Water4
Zahraniční

Írán chce novou jadernou dohodu. Už o ní jedná i se Spojenými státy

5440392565_4634fb9d24_b
Zahraniční

Místo Bílého domu vězeňská cela? Trumpovi hrozí až 136 let kriminálu

436426110_463537739584059_4619820966748666035_n
Zahraniční

Situace se otáčí. Některé průzkumy už favorizují Bidena před Trumpem

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování