čtvrtek 25. dubna 2024

Kanadský Halifax zachvátil obří ničivý požár, město vyhlásilo stav nouze

Více než 18 tisíc lidí muselo opustit své domovy v kanadském Halifaxu, zavřely se také některé školy. Největší město Nového Skotska v neděli zasáhl rozsáhlý lesní požár. Hoří na území několika stovek kilometrů čtverečních.

350334703_245928151377294_660343605936707677_n

Požár v Halifaxu.
Zdroj: FB Nova Scotia Fire/Emergency/Info

  • Požár v Halifaxu.
  • Zdroj: FB Nova Scotia Fire/Emergency/Info

Požár se zatím nepodařilo dostal pod kontrolu. Způsobil výpadky elektřiny a zničil už více než 200 domů a staveb. „Naše srdce patří každému, koho tyto požáry zasáhly,“ prohlásil premiér Nového Skotska Tim Houston.

Úředníci v pondělí v celé provincii zakázali rozdělávání ohňů, v oblasti jsou rekordní vedra. Situaci navíc zhoršuje silný vítr.

Každá evakuovaná domácnost dostane od kanadského Červeného kříže 500 dolarů, přes osm tisíc korun, na nákup jídla a dalších nejnutnějších potřeb.

„Jsme připraveni poskytnout jakoukoli potřebnou federální podporu a pomoc. Všechny, kterých se to týká, máme v myšlenkách, a děkujeme těm, kteří tvrdě pracují na tom, aby byli lidé v bezpečí,“ uvedl kanadský premiér Justin Trudeau.

V pondělí se na jihozápadě Nového Skotska rychle šířily požáry také v Barrington Lake a Shelburne County. Kanadští hasiči navíc už týdny bojují s plameny v západní provincii Alberta.

Autor: Emil Mikuš

Související

GLRQMbpXcAAKRzu
Zahraniční

Kodaňská burza hoří, ze střechy se zřítila ikonická věž. Dým je vidět až ve Švédsku

profimedia-0864628062.jpg
Hokej

Hokejistky si zahrají o bronz

lesní požár
Zahraniční Klimatické změny

Kanadě hrozí další devastující požáry

GKpG1T7XcAAKbt4
Zahraniční

Amerika šílí z úplného zatmění slunce, Niagara vyhlásila stav nouze