pondělí 16. září 2024

Kanada zavádí 100procentní cla na čínské elektromobily, včetně Tesly

Kanada oznámila zavedení 100procentního cla na elektromobily vyrobené v Číně, včetně těch od Tesly, což vedlo k poklesu akcií automobilky.

čínský elektromobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Kanada se připojila k USA v boji proti čínským výrobkům zavedením 100procentního cla na elektromobily vyrobené v Číně. Tento krok zahrnuje i elektromobily značky Tesla, což vedlo k tříprocentnímu poklesu jejích akcií v pondělí. Nová opatření, která vstoupí v platnost 1. října, zahrnují také 25procentní clo na ocel a hliník a 6.1procentní clo na všechny čínské importy.

Kanadský premiér Justin Trudeau uvedl, že Čína se snaží získat nespravedlivou výhodu na globálním trhu, což ohrožuje bezpečnost klíčových odvětví a pracovní místa v Kanadě. Dodal, že Ottawa bude pokračovat ve spolupráci s USA a jejich spojenci, aby zajistila spravedlivé podmínky na trhu.

Tato nová cla budou mít vliv na čínské elektromobily, včetně modelů Tesla Model 3 a Model Y, které byly vyrobeny v Číně a dovezeny do Kanady. Zatímco čínské automobilky zatím nemají v Kanadě velký podíl na trhu, budoucí expanze, například od výrobce BYD, je znepokojující.

Na rozdíl od Kanady plánuje Evropská unie uvalit na čínské elektromobily nižší cla. Nedávno aktualizovala sazby a snížila clo na elektromobily Tesla z plánovaných 20.8 na 9 procent.

Autor: Šimon Mitro

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXkoWfSbsAAMNAe
Zahraniční

Další tajfun ničí čínské pobřeží. Údajně je nejsilnější za posledních 75 let

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus