pondělí 17. června 2024

Kanada nestačila na Švýcarsko, finále MS bude evropské

Vyrovnané semifinále mezi Kanadou a Švýcarskem rozhodly až nájezdy. Kanaďané titul mistrů světa v hokeji neobhájí.

Kevin Fiala je nejnebezpečnější hráč Švýcarska.

Kevin Fiala je nejnebezpečnější hráč Švýcarska.
Zdroj: Profimedia

  • Kevin Fiala je nejnebezpečnější hráč Švýcarska.
  • Zdroj: Profimedia

Semifinálové utkání na mistrovství světa v hokeji mezi Kanadou a Švýcarském bylo pro českého fanouška atraktivní, protože určilo, s kým se Češi utkají o zlato. Jednoznačným favoritem semifinále byli obhájci titulu z Kanady, ale Švýcaři na turnaji už ukázalii, že si s favority umějí poradit, ve skupině to odnesli i domácí hokejisté.

Svou sílu předvedli hokejisté ze země helvétského kříže i proti zámořským soupeřům. Skóre utkání otevřel už v 16. minutě Švýcar s českými kořeny Kevin Fiala, když využil hry v početní výhodě. O dvě minuty později ho během další přesilovky napodobil Nino Niederreiter, který tečoval Josiho prudkou ránu. Takže na konci první třetiny prohrávali Kanaďané překvapivě už o dva góly.

Po čtyřiceti minutách měli do finále stále blíž Švýcaři, i když se Kanaďanům zásluhou Brandona Taneva podařilo snížit na 2:1

Hned zkraje třetí třetiny mohl srovnat Hagel, ale skvěle chytající švýcarský gólman Genoni své spoluhráče podržel. Na druhé straně zahrozil nejlepší hráč Švýcarska Kevin Fiala, ale jeho tutovku zablokoval obětavý obránce Kanady.

Dvě minuty před koncem základní hrací doby se už fanoušci ze zámoří dočkali. Švýcaři byli potrestáni za špatné střídání a v početní výhodě vyrovnal kapitán Kanady John Tavares, čímž poslal utkání do prodloužení.

V něm se kvůli vyloučením na obou stranách hrálo v atraktivním formátu tři na tři jen minimum času. A navzdory velkým šancím na obou stranách ani desetiminutové prodloužení o vítězi nerozhodlo. Došlo tedy na nájezdovou loterii, v níž byli šťastnější Švýcaři, za které skóroval Kevin Fiala a Sven Andrighetto. Za Kanadu dostal puk do sítě jen mladý supertalent Connor Bedard.

Kanaďané tak nedostanou možnost obhájit titul mistrů světa a utkají se Švédskem o bronz. Švýcaři postoupili do finále po šesti letech avo zlaté medaile budou bojovat s výběrem Radima Rulika.

Zápas o bornz je na programu v neděli od 15:20, finále se bude hrát od 20:20.

Autor: Ota Černý

Související

profimedia-0882108720
Zahraniční

Mírová konference s rozpačitým závěrem. Některé země ukrajinský plán nepřijaly

Slovenská dálnice D1.
Domácí

Odkazy na nákup dálničních známek do okolních zemí nabízí web eDalnice

vice-president-joe-biden-shakes-hands-with-sailors-as-they-depart-the-guided-44d702-1024
Domácí

Mírový summit: Další země nepřijedou, USA posílají delegaci druhé kategorie

Bílá medvědice grizzly se svými mláďaty.
Zahraniční Fauna

Vzácný bílý grizzly a její dvě mláďata zemřeli na kanadské dálnici