pondělí 16. září 2024

Kampaň Europolu dostala 14 zločinců na útěku, hledá i dva Čechy

Vrazi, drogoví dealeři, kyberzločinci nebo obchodníci s lidmi, kteří patří k nejhledanějším zločincům v Evropě, doplatili na kampaň Europolu. Díky webovým profilům přišla řada anonymních tipů, které vedly k zatýkání.

europol

EU Most Wanted
Zdroj: Europol

  • EU Most Wanted
  • Zdroj: Europol

„Kampaň se zaměřila na zdůraznění profilů uprchlíků z celé Evropy, kteří jsou členy skupin organizovaného zločinu. Pět případů vyřešil Europol v přímém důsledku zveřejnění profilů uprchlíků na internetových stránkách EU Most Wanted,“ uvedl Europol.

V současnosti Europol pátrá po víc než padesátce zločinců na útěku. Jsou mezi nimi i dva Češi. Ondřej Kára, který si má odsedět 13 let ve vězení, a Norbert Kjonka s polovičním trestem. Oba figurovali v organizovaných skupinách, které se zabývali prodejem drog.

Na některé zločince jsou vypsané odměny. Například 75 tisíc eur dostane ten, kdo pomůže dopadnout Nizozemce Jose Leijdekkerse. Muž známý také jako Baculatý Jos patří ke klíčovým aktérům mezinárodního obchodu s kokainem. Je také podezřelý z praní desítek milionů eur a stovek kilogramů zlata.

Odměnu 20 tisíc eur nabízí Kriminální zpravodajská služba Rakouska za informace, které by vedly k zatčení Tibora Foce. Ten v březnu 1986 zabil prostitutku a dostal doživotní trest. Od roku 1995 je na útěku.

10 tisíc eur připadne tomu, kdo pomůže dopadnout Sherwina Benshomina Windstera, který loni v červnu utekl z nizozemské věznice, kde si odpykával trest za zabití, loupež a vydírání. Utekl s pomocí někoho mimo vězení a může být nebezpečný.

Polská policie zase nabízí skoro 4,5 tisíce eur za informace o Jackovi Jaworekovi, který je podezřelý z vraždy svého bratra, bratrovy manželky a jejich dítěte.

Další podrobnosti najdete zde.

Související

kanystr
Krimi

Ukradl 13 tisíc litrů nafty. Hrozí mu pět let

polpatr
Krimi Video

Policie hledá útočníka, oběť se po jeho jediné ráně bude léčit měsíce

51993616585_f5f6efdf36_b
Krimi

Skupinka mladíků zkopala chlapce. Pro toho musel přiletět vrtulník

uchyl
Krimi Video

Policie hledá oběti úchyla, v pražském aquaparku osahával čtyřleté děti