středa 18. září 2024

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump

Kandidáti na prezidenta Spojených států se poprvé střetli v televizní debatě. Ta jen ukázala vyrovnané šance obou politiků.

profimedia-0906559655

Nečekané gesto. Donald Trump a Kamala Harris si před zahájením debaty podali ruce.
Zdroj: Profimedia

  • Nečekané gesto. Donald Trump a Kamala Harris si před zahájením debaty podali ruce.
  • Zdroj: Profimedia

Amerika má za sebou první televizní debatu prezidentských kandidátů Donalda Trumpa a Kamaly Harris. Ta už se neukázala být tak jednoznačná jako ta první, kdy Trump doslova převálcoval původního kandidáta a současného prezidenta Joea Bidena. Zahraniční média se víceméně shodují na tom, že duel, který se odehrál v noci na dnešek středoevropského času, jasného vítěze nemá. Tomu odpovídají i předvolební průzkumy, které se nedokáží shodnout na tom, který z kandidátů má větší podporu a rozdíl mezi oběma politiky se pohybuje v mezích statistické chyby.

Noční debata se točila kolem tématu válek, ekonomiky, migrace, ale také práva na potrat, což je hlavní bod kampaně Kamaly Harris. Byla však i plná osobních invektiv z obou stran. Kamala Harris se soustředila na Trumpovy právní problémy a jeho odsouzení za zatajování plateb bývalé pornoherečce. Oba kandidáti se střetli také v ekonomické otázce, kdy Harris uvedla, že Trump plánuje snížení daní nejbohatším a naopak zvyšování plateb obyčejným Američanům. To bývalý prezident odmítl a svou soupeřku označil jako marxistku.

V tématu války na Ukrajině se oba kandidáti shodli na mírovém řešení. Trump však řekl, že jeho snahou je ukončení války, ovšem nedodal, že si přeje vítězství Ukrajiny. Politologové si to vysvětlují tak, že v případě jeho zvolení prezidentem, by skončila americká pomoc této východoevropské zemi.

Po ukončení debaty se ozvala podporovatelka Kamaly Harris, popová zpěvačka Taylor Swift, která znovu zopakovala, že stojí za současnou viceprezidentkou. Její příspěvek na sociálních sítích nasbíral během půl hodiny dva miliony lajků.

Autor: Jan Skala

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

GXpjhUfWEAAcBuY
Zahraniční

Kandidát na starostu brazilského Sao Paula dostal v televizní debatě židlí

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění