pátek 18. října 2024

Kamala Harris potvrdila, že bude bojovat s Trumpem. Má podporu demokratů

Kamala Harris se postaví v listopadové volbě proti Donaldu Trumpovi. Očekává se, že věkový argument, který Trump používal proti Joe Bidenovi, se nyní otočí proti němu.

48571349961_f9076e3f85_b

Kamala Harris se bude ucházet o post amerického prezidenta.
Zdroj: Flickr

  • Kamala Harris se bude ucházet o post amerického prezidenta.
  • Zdroj: Flickr

Dosavadní víceprezidentka Kamala Harris potvrdila, že se chce ucházet o post prezidentky Spojených států poté, co dosavadní šéf Bílého domu Joe Biden odstoupil z kampaně za znovuzvolení. I on podpořil svou současnou zástupkyni, kdy podle předvolebních průzkumů má Kamala Harris větší šance porazit Donalda Trumpa než právě Joe Biden, jeho preference v posledních týdnech výrazně klesaly.

„Udělám vše, co je v mých silách, abych sjednotila Demokratickou stranu, sjednotila náš národ a porazila Donalda Trumpa a jeho extrémní agendu Projektu 2025,“ uvedla viceprezidentka ve svém prvním projevu o Bidenově oznámení. Po něm na jejím účtu přistálo 50 milionů dolarů od drobných podporovatelů. Slova podpory zaznívají i z vedení Demokratické strany, které v posledních dnech vyzývalo Bidena k rezignaci.

K výměně prezidentských kandidátů dochází pouhých 106 dnů před volbami, které se budou konat 5. listopadu. Jde o historický krok, který nemá v historii Spojených států obdoby. Podle politologů je však příliš riskantní, protože na příslušnou předvolební kampaň zbývá velmi málo času.


Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

Amazon
Ekonomika

Amazon sází na jadernou energii. Investuje miliardy do modulárních reaktorů

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

jerusalem-980328_1280
Zahraniční

Lufthansa dostala za šikanu židovských cestujících nejvyšší pokutu v historii