pondělí 16. září 2024

Kamala Harris má výraznou podporu černošských voličů

Podle průzkumu Pew Research Center by až 77 procent černošských voličů podpořilo viceprezidentku Kamalu Harris v prezidentských volbách.

Kamala Harris

Kamala Harris
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kamala Harris
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Viceprezidentka Kamala Harris získala silnou podporu černošských voličů v USA: Podle průzkumu Pew Research Center provedeného vc srpnu by ji volilo nebo k ní inklinovalo 77 procent černošských voličů. Pro srovnání, pouze 13 procent z nich by podpořilo Donalda Trumpa a 7 procent by volilo Roberta F. Kennedyho Jr., který však svou prezidentskou kampaň již ukončil. Tento výsledek potvrzuje rostoucí podporu demokratické kandidátky.

Podpora Harris mezi černošskými voliči vzrostla od července, kdy ještě ve volbách kandidoval prezident Joe Biden. Tehdy ji podporovalo 64 procent voličů, zatímco po Bidenově odstoupení se její podpora vyšplhala na 77 procent.

V rámci černošské komunity existují rozdíly v podpoře Harris podle věku a vzdělání. Starší voliči (50 a více let) ji podporují výrazněji (86 %) než mladší (68 %). Vyšší podpora pochází také od voličů s vysokoškolským vzděláním (84 % oproti 74 % mezi voliči bez titulu). Naopak rozdíly podle pohlaví nejsou výrazné.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXk-9A4boAA8MHS
Zahraniční

Kamala Harris odsoudila atentát na Trumpa. Jsem znepokojena, řekla

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich