neděle 8. září 2024

Kam vyrazit o víkendu a neplatit vstupné? Za rytíři, na Buty nebo Kamila Střihavku

Minutové zprávy připravily tradiční přehled akcí, které se uskuteční na nejrůznějších místech Česka, a na kterých se neplatí vstupné.

IMG_6984

Královský průvod Berounskem.
Zdroj: Královský průvod / Roman Albrecht

  • Královský průvod Berounskem.
  • Zdroj: Královský průvod / Roman Albrecht

Zahájení lázeňské sezóny se chystá ve Velkých Losinách. Pořadatelé slibují spoustu zábavy, hudby a dobrého jídla. Spolek elegantních dam přenese diváky do prvorepublikové atmosféry svojí přehlídkou historického spodního prádla, vystoupí kouzelník a mentalista David Strašil, děti se vyřádí ve skákacím hradu nebo na dřevěném historickém kolotoči. Akci doplní ukázky kovářského řemesla nebo výstava historických vozů a začíná v sobotu v 11 hodin na náměstíčku ve Velkých Losinách.

Husitské slavnosti ve Slaném začnou v sobotu v 10 hodin průvodem městem, následovat budou šermířská vystoupení, divadelní představení, turnaj pěší zbraněmi všelikými, představí se cháska žonglérská, koncertovat bude Lenny a Jana Kirschnera nakonec vzplanou husitské ohně.

Nahlédnout do míst, kde se setkávají významné osobnosti české i světové politické scény můžou zájemci v sobotu, kdy se otevře Kramářova vila. Zájemce čedká prohlídka interiérů i rozsáhlé zahrady s vyhlídkou doprovázenou výkladem průvodců. Vila je přístupná jen několik dnů v roce.

Festival rozkvetlých azalek se odehraje v Muzeu bonsají Isabelia ve Starém Městě. Návštěvníci se můžou účastnit workshopů s tvarováním bonsají a pěstováním sukulentů, dětem budou určené zábavné hrátky s moderátorkou Anetou Janovskou.

Zámecká sezóna začne v sobotu ve 14 hodin v Mokrosukách. Na programu je dětský den s rytíři z Žichovic, vernisáž výstavy erbů nebo vystoupení kapely Ten Ta To se zámeckými písněmi.

Dny města Jindřichův Hradec budou bavit zájemce po celý víkend. Už v pátek vystoupí písničkář Láska, hlavní hvězdou večera bude oblíbená skupina Buty. V sobotu bude koncert dechovky pražská Veselka, chystá se vystoupení zpěváka, baviče a multiinstrumentalisty Ivana Mládka s jeho Banjo Bandem, představí se i zpěvačka Debbi a Kamil Střihavka & Leaders. Součástí programu bude vystoupení bubenického souboru Tam Tam Batucada a provazochodecké přechody přes náměstí Míru.

Královský průvod projde Berounskem. Začne v sobotu úderem desáté v Králově Dvoře, kde ho město slavnostně přivítá. Těšit se můžete na bubenickou show, šermířské souboje a zdravice císařovny Elišky, vévody Štěpána a arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi. Ve 13 hodin dorazí průvod do Berouna, kde se uskuteční přehlídka praporů, dobové tržiště a rytířský turnaj. Průvod císařovny Elišky pak zamíří do Tetína, kde se uskuteční dobový jarmark, souboje šermířů, vystoupení tanečnic a dobové hudbu. V neděli průvod vyrazí podél Berounky do Srbska, kde cesta rytířů, bubeníků, jezdců na koních a dalších dobových postav skončí. Na programu tam bude turnaj uherských rytířů nebo velká papírová bitva o hrad.

Námořnický Den dětí se chystá v sobotu od 14 hodin v Dubí. Malé návštěvníky čekají soutěže, ukázka umění dubských mažoretek nebo dětské taneční vystoupení. Námořníci a piráti v kostýmech dostanou odměnu navíc.

Související

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma

de90599c-ed29-4081-b62e-52c2be4f7668
Ostatní

Akce o posledním prázdninovém víkendu se vstupem zdarma

296374127_3264474570502470_3070666810648238401_n
Ostatní

Víkend přinese slavnosti. Budou Chodské, Malomoravské, krajkářské i rajčatové

kolotoč
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na pouť, dračí lodě nebo za hudbou