Kam vyrazit a neplatit vstupné? Na obří vodácký maraton, drakiády i za zločinem

Kde se od pátku do neděle pobavit a nezaplatit ani korunu za vstupné? Minutové zprávy přinášejí jako každý týden výběr z akcí po celé zemi.

60d3c46e-8ed0-4577-ba62-feca950b3293

Jrumlovský vodácký maraton.
Zdroj: pořadatel akce

  • Jrumlovský vodácký maraton.
  • Zdroj: pořadatel akce

Drakiáda startuje v pátek od 15 hodin v Litovli. Kromě pouštění draků bude připravený i skákací hrad pro děti a tombola.

Největší soutěž vodáků na kajacích, kánoích, ale i raftech, pramicích nebo paddleboardech, Krumlovský vodácký maraton, startuje v sobotu dopoledne. Na startovní listině je přes osm stovek amatérů i profesionálů z různých koutů Evropy. Délka závodu je 36 říčních kilometrů se startem ve Vyšším Brodě a 25 se startem v Rožmberku nad Vltavou. Divácky velmi oblíbený je povinný přeběh v kempu na Pískárně, odkud pravidelně startují i závodníci žákovského maratonu.

Svatohubertská slavnost na hradě Valdštejn vypukne v sobotu úderem 13. hodiny. Nejstarší hrad Českého ráje nabídne ukázky lovecké hudby, signálů a hlaholů, slavnostní pasování na myslivce, ukázky vábniček a vábení zvěře, předvedení plemen loveckých psů a dravců nebo Svatohubertskou mši v kapli svatého Jana Nepomuckého na hradě Valdštejně za doprovodu trubačů a pěveckého sboru.

Drakiáda se chystá v sobotu od 15 hodin na Křížovém vrchu ve Šluknově. Pořadatelé hlásí, že se těší na ručně vyrobené i koupené létající draky.

Myslivecký den pro celou rodinu se chystá v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové. Zájemce čeká dřevorubecká show, soutěž ve vaření kotlíkového guláše, kuchařská show Markéty Hrubešové a Jaroslava Sapíka, ukázky sokolnictví a lovecké kynologie, dětská stezka s odměnou nebo oslí trek pro děti

Vlastivědná vycházka po stopách kriminálních případů přinese zajímavé informace o pachatelích, četnících a kriminálních případech, které se odehrály mezi Červeným Kostelcem a Rtyní v Podkrkonoší. Účastníci se dozví o žháři ze Lhoty za Kostelcem, o vraždě kvůli kalhotám nebo o krádeži Nývltovic kravky.

Po sedmi měsících se do Městské věže v Jirkově vrátí zvony. Vynesení obou zvonů na věž bude předcházet slavnost, která začne v neděli 10 hodin před kostelem svatého Jiljí mší, následovat bude vysvěcení zvonů a jejich instalace pomocí autojeřábu. Po celý den bude v kostele průvodce, který připraví komentované prohlídky.

Související

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

5685d574-cfc6-4038-b1ac-174843b093d0
Ostatní

Kam vyrazit na akce zdarma? Chystá se klusácký dostih, slavnosti cibule i poutě

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma