neděle 6. října 2024

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

Také nadcházející víkend přinese řadu akcí, na kterých zůstanou pokladny zavřené. Vstup na všechny je totiž zdarma.

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba

Nová Horka
Zdroj: pořadatel akce

  • Nová Horka
  • Zdroj: pořadatel akce

Festival ptactva na Anenských rybnících se odehraje v okolí Plané na Tachovsku. Vycházka do polí, luk a k rybníkům za poznáním a určováním zejména vodních a mokřadních ptáků v době podzimního tahu nabídne i možnost vyzkoušet si pozorování ptáků stativovým dalekohledem a vidět ukázku odchytu a kroužkování ptáků. Sraz je v 8:20 na vlakovém nádraží v Chodové Plané.

Dýňobraní v Třebíči začíná v sobotu v 10 hodin a přinese například ochutnávku dýňových specialit, dýňové dekorace, malování na obličej, hravé aktivity a tvoření pro děti nebo ukázky vyřezávání dýní,

Slavnosti podzimu na Huslíku začínají v Poděbradech v sobotu úderem desáté. Zájemci se naučí fermentovat potraviny, ochutnají domácí dýňovou polévku nebo si můžou vyrobit si mošt z vlastních jablek. Čeká je také komentovaná prohlídka záchranné stanice, vypouštění uzdraveného zvířete do přírody a kulturní program pro děti i dospělé.

Cukrové slavnosti v Dobrovických muzeích ve Středních Čechách nabídnou v sobotu od 10 hodin sladký jarmark plný stánků a šikovných řemeslníků.

Heřmanoměstecké podzimní slavnosti budou bavit návštěvníky například vystoupeními kapel Laura a její tygři, Whitesnake Revival či Tarja Tribute, hrát bude i cimbálová muzika Lipka, rocková kapelu Revoluce či folková Wječná žízeň. Chybět nebude ani ohňostroj.

Den otevřených dveří na zámku Nová Horka poblíž Studénky se plánuje také na sobotu od 10 hodin. Pro návštěvníky bude zámek i zámecký park volně přístupný, těšit se můžou také na několik komentovaných prohlídek interiérů zámku. Na programu jsou také hudební a taneční vystoupení, soutěže a kvízy pro malé i velké. Zámek Nová Horka, kterému se přezdívá také Malá Vídeň, byl do roku 1945 domovem rodu Vetter von der Lilie. Později sloužil potřebám sociálního ústavu. Expozice se věnují nedaleké přírodní památce Kotvice.

Oslavy Den zvířat v České Lípě začínají v neděli na Mnišských loukách. Program nabízí procházku parkem, odchyty ptáků a povídání s ornitology, a přinese také informace o ptačí migraci, která je v tomto období v plném proudu.

Benefiční zahradní slavnost v Merklíně začíná v neděli v 16 hodin. Odpoledne pro dospělé i děti plné zábavy, her, hudby, autorského čtení či vyrábění z kůže nabídne také výstavu ručně háčkovaných a pletených dek na podporu domácí hospicové péče v Hospicu svatého Lazara v Plzni.

Související

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

5685d574-cfc6-4038-b1ac-174843b093d0
Ostatní

Kam vyrazit na akce zdarma? Chystá se klusácký dostih, slavnosti cibule i poutě

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září