neděle 8. září 2024

Kam o víkendu za zábavou? Víme, kde je vstup zdarma

Do Písku, Hrabalova Kerska nebo na Jízdu králů? Víkend je doslova nabitý akcemi. Na mnoha místech se odehraje Noc muzeí, která se otevřou zdarma nebo za symbolické vstupné. Minutové zprávy zjistily, kam ještě vyrazit, aniž by to zruinovalo peněženku.

Helfštýn

Hrad Helfštýn
Zdroj: pixabay.com

  • Hrad Helfštýn
  • Zdroj: pixabay.com

Tradiční zahájení lázeňské sezóny se chytá v sobotu ve Františkových Lázních. Ráno město probudí mažoretky a dechový orchestr. Následovat bude Mše svatá v kostele Povýšení sv. Kříže a tradiční svěcení pramenů. V Hudebním pavilonu u Františkova pramene vystoupí J. C. Band ze ZUŠ Járy Cimrmana, Olympic Revival Band, Timbre Music, Poetika, Slza a na závěr návštěvníky čeká oldies párty s DJ Lubošem. Moderuje Petr Rychlý.

Den otevřených dveří na zámku Kinských se chystá ve Valašském Meziříčí. Zájemci uvidí zákoutí zámku, kam se běžný návštěvník nedostane, zkusí si práci konzervátora a zjistí, k čemu je v muzeu potřeba stovek kilogramů cukru. Návštěvníky čekají i komentované prohlídky dvou nových výstav – Světlo s vůní petroleje a 140 let muzea.

Otevření lázeňské sezóny a sérii lázeňských běhů chystají Lázně Teplice nad Bečvou. Pořadatelé nabídnou také zábavu pro nejmenší a hudební program, kde jako hlavní hvězda vystoupí kapela Hradišťan.

Hanácký den v Kroměříži v sobotu začne jarmarkem, v 9 hodin vyjde krojovaný průvod, následovat bude folklórní program a akci zakončí koncert hudebního ôskôpení Stracené Ráj.

Setkání příznivců díla spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku začne v sobotu v 10 hodin dopoledním pochodem Kerskem s výkladem o místech, která měl Bohumil Hrabal rád. Poté následuje odpolední program v lesní části ateliéru. Setkat se můžete se zajímavými hosty, kteří Hrabalovo Kersko opakovaně navštěvují. Po celý den hraje živá muzika, nymburský pivovar čepuje Postřižinské pivo, v plánu jsou soutěže a prodej knih. Od 10 do 16 bude také otevřená Hrabalova chata. V neděli pak bude akce pokračovat ve 14 hodin divadlem Slavnosti sněženek v podání divadelního souboru Hálek Nymburk.

Mimořádný bezplatný vstup bude v sobotu platit na hrad Helfštýn.

Nepomucká pouť, jedna z největších na západě Čech, o víkendu začne staročeským jarmarkem s historickými atrakcemi, současně se rozjede i moderní pouť s kolotoči, střelnicemi a stánky a otevře se několik výstav. Představí se také Rytíři Žichovice, taneční skupina Shahinez a Jazz Band Blatná, na letní scéně vystoupí Daniel Hůlka.

Sochy z písku v Písku, spousta zábavy, koncertů a pouličních divadel, to je festival dětské radosti, který se od pátku do neděle odehraje v jihočeském městě. Děti čeká zážitkové putování v okolí řeky Otavy, na cestě budou prostřednictvím interaktivních hudebních, výtvarných či divadelních zastavení hledat spojitosti mezi městem Písek a jeho vodním tokem. Současně začnou vznikat pod rukama sochařů obří pískové sochy zdobící náplavku.

Jičín bude od pátku do neděle žít Valdštejnskými slavnostmi. Město Jičín, zejména náměstí, park a Lodžie – ožije slavnostmi, ke kterým patří dobové kostýmy, tradiční řemesla, trhy a dobová hudba, výstavy, hry, průvod masek nebo ohňostroj. A chybět nebudou ani kratochvíle valdštejnské doby: rytířské hry, hostiny a bankety, vystoupí všelicí muzikanti, kejklíři, tanečníci i potulní herci.

Také od pátku do neděle nabízí program Jízda králů Kunovice 2024. Návštěvníci uvidí kroje a vozy tažené koňmi v nejrůznějším provedení. Jízda králů je výjimečný lidový zvyk zapsaný do seznamu UNESCO. Ústřední postavou je mladý chlapec, který představuje krále a jede na bílém koni přestrojený v ženském šatu, s tváří zakrytou pentlemi a růží v ústech. Jízda králů je jedinečná též Formanskou jízdou, ve které je možné vidět až 80 koňských zápřahů.

Související

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma

296374127_3264474570502470_3070666810648238401_n
Ostatní

Víkend přinese slavnosti. Budou Chodské, Malomoravské, krajkářské i rajčatové

232350045_204985511641014_6703680452484371134_n
Ostatní

Jazz, flamenco i stavění máje: Poslední červencový víkend je plný akcí zdarma

Tatra-v-Ceskem-raji1
Ostatní

Rytíři, kapela Buty nebo motogymkhana. Víme, kde se o víkendu neplatí vstupné