Kaliňák žaluje svého předchůdce. Darování stíhaček byla vlastizrada, tvrdí

Bouřlivá situace na slovenské politické scéně se neuklidňuje. Ministr obrany Robert Kaliňák podává trestní oznámení na svého předchůdce kvůli darování slovenských stíhaček Ukrajině.

United_States_Secretary_of_Defense_Lloyd_Austin_hosts_Slovakia_Minister_of_Defence_Robert_Kaliňák_at_the_Pentagon_on_March_1,_2024_-_11

Robert Kaliňák žaluje svého předchůdce kvůli vlastizradě.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Robert Kaliňák žaluje svého předchůdce kvůli vlastizradě.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (SMER-SD) se rozhodl podat trestní oznámení na svého předchůdce Jaroslava Nadě, který by ministrem ve vládách Igora Matoviče a Eduarda Hegera. Nelíbí se mu totiž, že Slovensko v době, kdy Naď ministerstvo vedl, darovalo Ukrajině sovětské stíhačky MiG-29. Tuto činnost označil Kaliňák za jasně vlastizrádnou, protože tehdejší vláda neměla kompetence k tomu, aby se strojů zbavila. Podle ministra tak oslabila bojeschopnost Slovenska.

Slovensko bojové letouny darovalo Ukrajině loni, v době, kdy strana SMER-SD byla v opozici a takový krok tehdy tvrdě kritizovala. Stalo se tak totiž v době, kdy vládě byla vyslovena nedůvěra a tím pádem nemohla rozhodovat o takových otázkách jako je rozdávání techniky, která je nutná k obraně vlasti.

Od podzimu, kdy SMER-SD znovu převzal vládu Slovensko, zastavilo jakoukoliv vojenskou pomoc svému východnímu sousedovi. Zároveň však nezakázalo dodávky zbraní na Ukrajinu na komerční bázi.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0916124222
Zahraniční

Putin je v pasti. Severokorejci v Rusku se nelíbí ani jeho spojencům

ukrajinská nemocnice
Domácí

Česko posílá Ukrajině 20 milionů na podporu zdravotnictví

profimedia-0925347269
Zahraniční

EU chce ustanovit loutkovou vládu, tvrdí Orbán. Jeho podpora klesá

Válka na Ukrajině.
Zahraniční

Ukrajinská populace dramaticky klesla kvůli válce, hlásí OSN