středa 26. června 2024

Kaliňák žaluje svého předchůdce. Darování stíhaček byla vlastizrada, tvrdí

Bouřlivá situace na slovenské politické scéně se neuklidňuje. Ministr obrany Robert Kaliňák podává trestní oznámení na svého předchůdce kvůli darování slovenských stíhaček Ukrajině.

United_States_Secretary_of_Defense_Lloyd_Austin_hosts_Slovakia_Minister_of_Defence_Robert_Kaliňák_at_the_Pentagon_on_March_1,_2024_-_11

Robert Kaliňák žaluje svého předchůdce kvůli vlastizradě.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Robert Kaliňák žaluje svého předchůdce kvůli vlastizradě.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (SMER-SD) se rozhodl podat trestní oznámení na svého předchůdce Jaroslava Nadě, který by ministrem ve vládách Igora Matoviče a Eduarda Hegera. Nelíbí se mu totiž, že Slovensko v době, kdy Naď ministerstvo vedl, darovalo Ukrajině sovětské stíhačky MiG-29. Tuto činnost označil Kaliňák za jasně vlastizrádnou, protože tehdejší vláda neměla kompetence k tomu, aby se strojů zbavila. Podle ministra tak oslabila bojeschopnost Slovenska.

Slovensko bojové letouny darovalo Ukrajině loni, v době, kdy strana SMER-SD byla v opozici a takový krok tehdy tvrdě kritizovala. Stalo se tak totiž v době, kdy vládě byla vyslovena nedůvěra a tím pádem nemohla rozhodovat o takových otázkách jako je rozdávání techniky, která je nutná k obraně vlasti.

Od podzimu, kdy SMER-SD znovu převzal vládu Slovensko, zastavilo jakoukoliv vojenskou pomoc svému východnímu sousedovi. Zároveň však nezakázalo dodávky zbraní na Ukrajinu na komerční bázi.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0830910450
Zahraniční

Mezinárodní soud vydal další zatykače. Tentokrát na Šojgua a Gerasimova

profimedia-0884079865
Zahraniční

Napětí mezi Ruskem a USA roste. Pentagon nabádá ke střelbě na ruské cíle

Nigel_Farage_(33022196951)
Zahraniční

Britský pravičák Farage: Za válku na Ukrajině může Evropská unie a NATO

1455006209_cs_0db7d3e36892490b4bbeb78ca5d74ff1
Domácí

Výpovědí hrozí i management Kovosvitu. I jeho pracovníkům nechodí výplaty