úterý 1. října 2024

Kalifornský guvernér vetoval průlomový zákon o umělé inteligenci

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vetoval návrh zákona, který měl zavést první bezpečnostní opatření pro velké modely umělé inteligence v USA.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom

Kalifornský guvernér Gavin Newsom
Zdroj: Flickr

  • Kalifornský guvernér Gavin Newsom
  • Zdroj: Flickr

Kalifornský guvernér Gavin Newsom v neděli zrušil návrh zákona, který měl být prvním legislativním krokem ve Spojených státech k regulaci velkých systémů umělé inteligence (AI). Zákon by vyžadoval, aby technologické společnosti testovaly své modely a poskytovaly ochranu whistleblowerům. Newsomovo rozhodnutí se setkalo s odporem mnoha technologických firem a znamená výrazný ústup od snah o zvýšení dohledu nad tímto odvětvím.

Podle podporovatelů zákona měl návrh vytvořit první regulace pro velké modely AI v USA a poskytnout základ pro bezpečnostní opatření v celé zemi. Newsom ale tvrdí, že zákon by mohl mít „ochromující dopad“ na průmysl, přičemž kritizoval jeho rigidní požadavky. Guvernér místo toho plánuje spolupráci s odborníky, včetně průkopnice AI Fei-Fei Li, aby se vytvořily rámce pro bezpečné používání mocných modelů AI.

Zákon, jehož autorem je demokratický senátor Scott Wiener, označil veto za krok zpět pro všechny, kteří věří v dohled nad velkými korporacemi. Wiener podotkl, že rizika, která modely AI představují, jsou skutečná a rychle rostoucí. Zákon měl za cíl přinést transparentnost a odpovědnost v oboru, což je zvlášť důležité, když se očekává, že modely AI budou v příštím roce stále výkonnější.

I když Kalifornie ve srovnání s Evropou zaostává v regulaci AI, návrh zákona byl považován za důležitý první krok. Newsomova volba vetovat zákon je výhrou pro velké technologické společnosti, které lobbovaly proti regulaci.

Autor: Šimon Mitro

Související

AI
Zahraniční AI

Evropská komise připravuje kodex pro umělou inteligenci

profimedia-0914526101
Zahraniční Video

Hurikán Helene způsobil devastaci na jihovýchodě USA. Obětí je více než 130

profimedia-0913760769
Zahraniční Video

Záplavy po hurikánu Helene si v USA vyžádaly přes sto životů

profimedia-0901817388
Domácí

Lipavský v pondělí podá rezignaci. Končí u Pirátů, ve vládě možná bude pokračovat