pondělí 16. září 2024

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci

Kalifornský zákon zaměřený na snížení rizik spojených s umělou inteligencí prošel klíčovým hlasováním v dolní komoře státního parlamentu. Návrh, který by mohl ovlivnit regulaci AI v celých USA, vyvolal ostrou kritiku technologických gigantů.

AI

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tara Winstead

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tara Winstead

Kalifornie učinila významný krok směrem k regulaci umělé inteligence, když její zákonodárci schválili návrh zákona, který by vyžadoval testování modelů AI a zveřejňování bezpečnostních protokolů ze strany firem. Tento krok má zabránit potenciálně katastrofickým scénářům, jako je zneužití AI k výpadku elektrické sítě nebo výrobě chemických zbraní. Zákon by mohl sloužit jako vzor pro budoucí federální regulace v USA.

Návrh prošel dolní komorou s minimálním rozdílem a nyní čeká na schválení Senátem. Poté bude na guvernérovi Gavinu Newsomovi, aby do konce září rozhodl, zda zákon podepíše, vetuje, nebo ho nechá vstoupit v platnost bez svého podpisu.

Technologičtí giganti jako OpenAI, Google a Meta se proti zákonu ostře postavili, zatímco společnost Anthropic ho podpořila s tím, že přínosy převyšují náklady. Kalifornie, domov 35 z 50 největších světových AI společností, by mohla brzy využít generativní AI například ke zlepšení dopravy a bezpečnosti na silnicích. Guvernér Newsom ale varoval před nadměrnou regulací AI, což podtrhuje napětí kolem tohoto průlomového legislativního opatření.

Autor: Šimon Mitro

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi