pátek 4. října 2024

K totální válce nedojde, myslí si Biden. Izrael ale plánuje odvetu vůči Íránu

Po roce od vpádu Hamásu do Izraele, se situace na Blízkém východě neuklidnila, spíše naopak. K totální válce ale nedojde, tvrdí americký prezident Joe Biden,

32806920964_2e2190e451_b

Americký prezident Joe Biden nevěří, že by situace na Blízkém východě mohla vyeskalovat do podoby totální války.
Zdroj: Flickr

  • Americký prezident Joe Biden nevěří, že by situace na Blízkém východě mohla vyeskalovat do podoby totální války.
  • Zdroj: Flickr

Americký prezident Joe Biden řekl, že nevěří, že na Blízkém východě dojde k totální válce, přestože Izrael zvažuje možnosti odvety vůči Íránu, který na celé území židovského státu vyslal během úterního večera stovky rakety, z nichž 80 procent zasáhlo své cíle. Svět však má před sebou mnoho úkolů a překážek, jak této válce může zabránit. Mezi to patří i jeho prohlášení, že nepodpoří svého spojence, tedy Izrael, v útoku na íránská jaderná zařízení a rovněž ani v agresivní politice vůči Libanonu, kdy znovu vyzval k nastolení příměří. Biden ale uznal, že situace na Blízkém východě je velmi složitá.

V pondělí uběhne roční výročí od útoku palestinského hnutí Hamás, po němž zůstalo 1200 mrtvých. To Jeruzalém vyprovokovalo k odvetě, čímž byl letecký útok na Pásmo Gazy, čili baštu Hamásu, po němž následovala pozemní operaci, která si do dnešního dne vyžádala životy zhruba 50 tisíc Palestinců, zejména však civilistů.

Svou pozornost ale nyní židovský stát směřuje zejména na Libanon, kde sídlí hnutí podobné Hamásu, tamní Hizballáh. Obě skupiny jsou však od ochranou Íránu, který je podporuje jak vojensky, tak finančně. Důvodem úterního útoku na Izrael bylo zabití šéfa Hizballáhu Hassana Nasralláha, jenž byl blízkým spolupracovníkem a přítelem íránského duchovního vůdce ajatolláha Chameneího.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0916186162
Zahraniční

Hurikán Helene si vyžádal 200 obětí. Záchranáři dál pátrají po pohřešovaných

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

Íránské supersonické rakety Shanin.
Zahraniční

Írán investuje miliardy do svého raketového programu