Jurečka představil reformu sociálních dávek. Čtyři dávky budou spojeny do jedné

Dávky na bydlení, živobytí a přídavek na dítě by se od příštího roku měly sloučit do jedné, oznámil Jurečka.

profimedia-0802198809

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

  • Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
  • Zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil plánovanou reformu sociálních dávek, a to včetně sloučení několika sociálních dávek, včetně příspěvku na dítě, příspěvku na bydlení, příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení. Cílem je zjednodušení vyřizování, lepší zacílení podpory na potřebné a zamezení zneužívání systému. Podle Jurečky současný systém nedostatečně motivuje k práci či rekvalifikaci a je nepřehledný.

Ministr upozornil na zneužívání systému, kdy někteří žadatelé, i přes slušné majetkové poměry, získávají sociální dávky, které by jim neměly náležet. Plánovaná reforma zahrnuje vytvoření nové dávky státní sociální pomoci, která bude kombinací dávek na bydlení, dětských přídavků a příspěvku na živobytí. Podpora se bude stupňovat podle příjmu a pracovní aktivity. Systém by měl fungovat na principu jedné rodiny, jedné žádosti a jedné dávky.

Dalším cílem reformy je zjednodušení procesu podávání žádostí a snížení administrativní zátěže. Pro klienty schopné práce s technologiemi bude k dispozici online klientská zóna Jenda, která umožní efektivní komunikaci s úřady. Součástí nových podmínek bude i kontrola školní docházky dětí, aby se předešlo situacím, kdy děti nedokončí ani základní školu.

Plánované změny by se měly dotknout necelého milionu lidí, kteří sociální dávky pobírají. Očekává se, že změny začnou platit v příštím roce. V současnosti činí objem dávek 30 miliard korun ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

50136306401_59c9ba9e0d_b
Domácí

Česko na straně Izraele. Lipavský si předvolal íránského velvyslance

1000007276
Zahraniční

Pro Írán celá věc útokem skončila. Pokud se tedy Izrael neuchýlí k odvetě