čtvrtek 17. října 2024

Jurečka mění pravidla podpory v nezaměstnanosti. Lidé dostanou více peněz

Jurečka představil zásadní změny v podpoře nezaměstnaných. Nově bude podpora v prvních měsících činit až 80 procent předchozího příjmu.

profimedia-0916392103

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Zdroj: LADISLAV KŘIVAN / MAFRA / Profimedia

  • Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
  • Zdroj: LADISLAV KŘIVAN / MAFRA / Profimedia

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil zásadní změny v oblasti podpory v nezaměstnanosti. Největší novinkou je zvýšení podpory v prvních měsících nezaměstnanosti na 80 procent předchozího příjmu. Tento krok má umožnit lidem lépe překlenout období bez práce a najít si kvalitnější zaměstnání. Změny se dotknou i rekvalifikací, kde maximální podpora dosáhne až 80 procent průměrné mzdy, což je letos 33 942 korun.

Další návrhy míří na ochranu starších uchazečů o práci, kteří budou mít zvýhodněné podmínky při čerpání podpory. Jurečka zdůraznil, že současná podpora není dostatečná, aby lidé měli odvahu měnit zaměstnání. Nová opatření by měla motivovat k hledání lépe placených pracovních příležitostí, aniž by lidé museli pod tlakem přijímat první nabídky, které se objeví.

Podstatnou změnou bude také zrušení snížené podpory pro osoby, které samy ukončily zaměstnání bez vážných důvodů. Podle novely by všichni uchazeči o práci měli mít stejnou podporu, bez ohledu na důvody ukončení předchozího pracovního poměru. Ministr věří, že tyto změny pomohou vytvořit flexibilnější trh práce a zvýší motivaci lidí k rekvalifikaci a hledání lepších pracovních možností.

Autor: Šimon Mitro

Související

Damage_in_Gaza_Strip_during_the_October_2023_-_27
Ekonomika

Ekonomika Pásma Gazy se zhroutila. Nezaměstnanost dosahuje 80 procent

marian-jurecka-marketa-pekarova-adamova-a-petr-fiala-spolu-1
Domácí

Půjdou SPOLU zase spolu? Připravenou smlouvu o koalici může pohřbít Jiří Čunek

práce
Ekonomika

Firmy se obávají generace Z. Noví zaměstnanci mají potíže

343356744_925757685398915_6363388035659513691_n
Domácí

Středula táhne do boje proti platům politiků. Ti slevují z původních požadavků