čtvrtek 19. září 2024

Juniorky vezou stříbro z mistrovství světa

Češky podlehly ve finále mistrovství světa hokejistek U18 výběru USA 5:1 a vezou domů historické stříbro.

Češky skončily na mistrovství světa U18 stříbrné

Češky skončily na mistrovství světa U18 stříbrné
Zdroj: Český hokej

  • Češky skončily na mistrovství světa U18 stříbrné
  • Zdroj: Český hokej

Po senzačním semifinálovém postupu přes Kanadu šly české hokejistky kategorie U18 v boji o zlato proti dalšímu těžkému zámořskému soupeři. Zaskočit Američanky se jim ale nepodařilo.

Už úvodní minuty duelu daly tušit, že Češky budou mít plné ruce práce. Gól Petrieové z páté minuty byl sice kvůli postavení její spoluhráčky v brankovišti odvolán, nicméně Američanky i tak dokázaly ze své herní převahy ještě v první třetině vykřesat dvougólové vedení. Naše hokejistky naopak nevyužily ani dvojnásobné přesilovky, aby skóre korigovaly.

O kontaktní gól se ve druhé třetině postarala kapitánka a jednoznačně nejlepší česká hráčka Adéla Šapovalivová, když propálila gólmanku USA Hempovou prudkou ranou nad lapačku.

Jenže poslední dějství patřilo opět zámořským hokejistkám. Ve 44. minutě Carmichaelová šikovně tečovala nahození Molly Boyleové a Češku znovu ztrácely dvě branky. V závěru už našim lvicích chyběly fyzické a hlavní morální síly k tomu, aby utkání otočily. Místo toho se Carmichaelová prosadila ještě jednou a při hře bez brankářky Ava Thomasová pečetila na 1:5.

České juniorky tak z mistrovství světa vezou stříbrné medaile, což je historický úspěch a skvělá vizitka pro budoucnost českého ženského hokeje.

USA - ČESKO 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Scannellová (Thomasová, Boyleová), 12. Boxová (McGatheyová, M. Averillová), 45. Carmichaelová (Boyleová, Senecalová), 54. Carmichaelová (Thomasová, Derrenbacherová), 59. Thomasová – 39. Šapovalivová (Čabelová, Plosová)

Autor: Ota Černý

Související

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu