sobota 4. května 2024

Jsme svobodní, vykřikl omylem český živnostník. Události už nešly zastavit

Pokud by Československo dosud existovalo, slavilo by dnes 105. narozeniny. Právě před takovou dobou se mu podařilo setřást nadvládu Rakouska-Uherska.

800px-28._říjen_1918

Historický okamžik. Praha, Václavské náměstí, 28. října 1918.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Historický okamžik. Praha, Václavské náměstí, 28. října 1918.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle historiků to bylo typické podzimní ráno, kdy chvilkami dokonce poletoval sníh s deštěm, ovšem do Prahy dorazila zpráva o tom, že Rakousko-Uhersko je ochotné přijmout podmínky příměří. To v tu chvíli ještě nic neznamenalo, ale jak den postupoval a tato zpráva se šířila, lidé si ji začaly vykládat po svém. Nakonec jeden z českých živnostníků, který se ji rozhodl přečíst na Václavském náměstí, vykřikl: Jsme svobodní! A shromážděný dav to bral jako hotovou věc. Odpoledne, když slunce vyhrálo svůj souboj s mraky a zalilo celé Václavské náměstí někdo vylezl na sochu svtého Václava a pověsil na ni novou československou vlajku. V tu chvíli už události nešly zastavit.

Shodou okolností ve stejný čas v Ženevě Edvard Beneš a Karel Kramář dohodli se zástupci světových mocností nové hranice a novou národnost, československou, to proto, aby v novém státě nebylo víc Němců než Slováků. Ačkoliv Kramář prosazoval, aby Československo vzniklo jako stát, ke byl vládl ruský car, Beneš nakonec prosadil suverénní republiku.

Základ všemu ale položil už v roce 1916 Tomáš Garrigue Masaryk, který v Rusku vyjednal založení československých legií, kdy pro svůj ještě neexistující stát získal armádu a nakonec pro myšlenku samostatného Československa získal i amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Do karet mu tehdy nahrála i skutečnost, že téhož roku zemřel dlouholetý rakouský císař František Josef I. a jeho nástupce Karel I. začal vůči Čechům a Slovákům vést mnohem shovívavější politiku.

Československo fungovalo až do roku 1992, kdy se na jeho rozdělení dohodli tehdejší předsedové české a slovenské vlády, Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Od té doby fungují oba státy odděleně.

Autor: Jan Skala

Související

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

52969539828_e35ca17373_b
Zahraniční

Ukrajina nevylučuje jednání s Ruskem. Kuleba řekl, kdy by mohla začít

GMcG9emW8AAqBB0
Zahraniční

Nepokoje v Gruzii: Demonstranti po policii hází vajíčka, ta pálí vodními děly