čtvrtek 19. září 2024

Jsme suverénní stát, řekl polský vicepremiér směrem k Evropské unii

Nečekaně protievropsky se vyjádřil místopředseda polské vlády Jaroslav Kaczyński. Jeho návštěva dolu Turów je však pravděpodobně součástí předvolebního boje.

Kaczyński

Místopředseda polské vlády Jaroslav Kaczyński navštívil důl Turów a rýpl si do Evropské unie
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Místopředseda polské vlády Jaroslav Kaczyński navštívil důl Turów a rýpl si do Evropské unie
  • Zdroj: Wikimedia Commons

„Není to útok na Evropskou unii, ale návrat k jejím kořenům,“ řekl polský vicepremiér a předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslav Kaczyński. Stalo se tak při jeho návštěvě uhelného dolu Turów, který je už několik let předmětem sporu mezi Polskem, Evropskou unií a Českou republikou, od jejíchž hranic leží jen několik kilometrů. Kaczyński se stejně jako celá polská vláda zasazuje o to, aby v Turówu pokračovala těžba hnědého uhlí až do roku 2044. To se nelíbí české straně ani Evropské unii, které argumentují ekologickými dopady, jež s sebou těžba přináší.

„Suverenita pro národ s téměř 40 miliony lidmi je otázkou důstojnosti,“ uvedl Kaczyński poblíž Turówa, kam přijel vyjádřit solidaritu s pracovníky dolu. Evropská unie totiž opakovaně zdůrazňuje, že už v květnu 2021 Soudní dvůr EU rozhodl o okamžitém zastavení těžby, jak to požadovala Česká republika. K tomu dodnes nedošlo a Varšava Praze pouze vyplatila kompenzace za škody způsobené těžbou ve výši 45 milionů eur, to je víc než miliarda korun.

Odborníci se shodují na tom, že současná návštěva Turówa je pro Kaczyńského součást předvolebního boje, protože důl i elektrárnu považuje polská veřejnost za velmi důležitou součást energetické bezpečnosti. Hlasování do parlamentu zažije země letos na podzim.

Autor: Jan Skala

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů

Young_homosexual_people_with_rainbow-colored_umbrella_at_Pride_parade_(51262327931)
Zahraniční

Gruzie schválila zákon proti LGBTQ+. Evropská unie zavede víza pro cestování

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté