čtvrtek 17. října 2024

Jsem politický vězeň, prohlásil Trump. Proti rozsudku se chce odvolat

Donald Trump byl jako vůbec první exprezident uznán vinným z trestné činnosti. Sám však současný soud chápe jako politickou hru jeho protivníků, zejména pak prezidenta Joea Bidena.

5440392565_4634fb9d24_b

Donald Trump verdikt poroty přijmout odmítá.
Zdroj: Flickr

  • Donald Trump verdikt poroty přijmout odmítá.
  • Zdroj: Flickr

Celkem 34krát si Donald Trump vyslechl slovo vinen, kterým porota u soudu v New Yorku dala jednomyslně najevo svůj postoj v kauze exprezidentových plateb pornoherečce Stormy Daniels, za to, že době probíhající kampaně před prezidentskými volby v roce 2016 měla mlčet o jejich dávném románku. Trump však tehdy sumu, která v přepočtu dosahuje výše tří milionů korun, měl skrývat jako výdaje na prezidentskou kampaň a nyní mu za falšování účetnictví hrozí až čtyři roky vězení. S takovým trestem se ale nepočítá, hovoří se spíše o podmínce či pokutě. Jak to skutečně bude, by mělo být jasné 11. července, kdy soud ohledně této aféry zasedne znovu.

Trump se však s verdiktem poroty nesmířil. Ačkoliv rozsudek přijal s kamennou tváří, krátce po jeho vynesení uvedl, že se cítí být politickým vězněm současného režimu prezidenta Joea Bidena. Dodal, že pro něho skutečným rozsudkem budou prezidentské volby, které se konají 5. listopadu a kdy o jeho dalším osudu bude rozhodovat americký lid.

Exprezidentovi advokáti už sdělili, že se proti rozsudku hodlají odvolat a takový proces se může táhnout další roky. Není pravděpodobné, že by pravomocný verdikt mohl padnout do voleb, ve kterých je Trump favoritem.

Autor: Jan Skala

Související

GaFk6J6XMAAnK0A
Krimi

Vietnamská magnátka dostala doživotí. Šibenici však stejně neunikne

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

vlajka Saudské Arábie
Zahraniční

Saudský karikaturista byl odsouzen na 23 let za politické kresby

profimedia-0921499595
Zahraniční Volby USA

Georgie hlásí rekordní zájem o předčasné hlasování v prezidentských volbách