Jižní Súdán čelí uprchlické krizi kvůli sousední súdánské válce

Válka v Súdánu přinutila stovky tisíc lidí uprchnout do Jižního Súdánu, kde uprchlíci a místní komunity čelí zoufalým podmínkám.

profimedia-0880417196

Súdánští uprchlíci, foto 10. 6. 2024
Zdroj: Profimedia

  • Súdánští uprchlíci, foto 10. 6. 2024
  • Zdroj: Profimedia

Více než rok po vypuknutí války v Súdánu, která přinutila stovky tisíc lidí prchnout do Jižního Súdánu, je situace uprchlíků a hostitelských komunit zoufalá. Lidé v tranzitních táborech mají omezený přístup k jídlu, vodě, přístřeší, hygienickým zařízením a zdravotní péči. Podvýživa je všudypřítomná, hlásí organizace Lékaři bez hranic (MSF) a vyzývá vyzývají vlády k naléhavé finanční podpoře na pomoc těmto lidem.

Od dubna 2023, kdy válka v Súdánu začala, se více než 680 tisíc lidí přesunulo do Jižního Súdánu. Zdravotní systém země a stávající humanitární pomoc sotva zvládají uspokojit potřeby místního obyvatelstva. Očekává se, že tlak na zdravotní služby a humanitární organizace poroste, přičemž sedm milionů lidí bude pravděpodobně bez dostatečného přístupu k jídlu už do měsíce.

Nedostatek jídla, vody a hygieny vede k nárůstu nemocí, jako je průjem a respirační infekce. MSF upozorňuje, že počet těžce podvyživených dětí v jejich nemocnici v Malakálu se od vypuknutí války zvýšil o 200 procent. Podvýživa zvyšuje riziko infekcí, zejména u dětí do pěti let. Humanitární organizace se snaží zvládnout krizi, ale potřebná pomoc je nedostatečná. MSF provozuje kliniky na hlavním hraničním přechodu a mobilní kliniky v okolí Renku a Bulukatu, kde ošetřují přibližně 190 pacientů denně. Nicméně rozsah krize vyžaduje mnohem větší mezinárodní reakci.

Autor: Šimon Mitro

Související

Andrej Babiš
Domácí

Babiš chce v Europarlamentu vlastní frakci. Proti migraci a Green Dealu, tvrdí

448951036_1029477238537267_7989772889984179104_n
Domácí

Rakušan vyrazí do Sýrie. Chce jednat o deportaci migrantů z Evropy

Polizei_VW-Touran_03
Krimi

Nechutný případ obtěžování dětí na koupališti. Afghánci jsou už ve vazbě

migrants-aboard-an-inflatable-vessel-approach-the-guided-missile-destroyer-fec78f-1024
Zahraniční

Britská stanice viní řeckou pobřežní stráž. Může prý za smrt migrantů