čtvrtek 19. září 2024

Jižní Korea zakázala obchodování se psím masem

V Jižní Koreji se povedlo po několika neúspěšných pokusech protlačit schválení zákona o zákazu nakládání se psím masem. Samotná konzumace psího masa však nelegální nebude. V platnost vstoupí revoluční předpis v roce 2027.

19113310984_b772d9977a_b

Psi, kteří čekají v klecích na smrt. Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Psi, kteří čekají v klecích na smrt. Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Milovníci a ochránci psů v čele s korejským prezidentem Yoon Suk Yeol, který je majitelem několika psích mazlíčků, mají radost z prosazení pokrokového zákona. Stále více mladých lidí v zemi odmítá konzumovat psí maso a staletí stará kontroverzní praxe jim přijde zvrácená. Někteří staří podnikatelé se však proti novému zákonu bouří, protože přijdou o zdroj příjmů. Korejská vláda slíbila těmto lidem kompenzaci a dává jím tři roky na změnu podnikání.

Tradiční psí guláš nazvaný boshintang a další pokrmy ze psího masa podle odhadů nabízí 1 600 restauracích po celé zemi. Maso získávají ze psích farem, kterých je v zemi na 1 150.

Zákon určuje striktně tresty za jeho porušení. Ten, kdo bude chovat psy určené k porážce, nebo bude prodávat jejich maso, si odsedí až dva roky. Řezníkům, kteří psy zabijí, budou hrozit až tří roky ve vězení a vysoká pokuta.

Autor: Zuzana Beranová

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

profimedia-0753774105
Zahraniční Technologie

Jižní Korea bojuje s vlnou digitálních sexuálních zločinů

profimedia-0883310628.jpg
Ostatní Basketbal

Hotovo. Češky zvládly i finále a postupují do hlavní fáze kvalifikace o MS