úterý 1. října 2024

Jižní Korea varovala KLDR před použitím jaderných zbraní

Během velké ceremonie Dne ozbrojených sil Jižní Korea ukázala své nejmodernější zbraně a varovala, že použití jaderných zbraní Severní Koreou by vedlo k její likvidaci. Prezident Yoon Suk Yeol zdůraznil odhodlání a sílu vojenské aliance se Spojenými státy

Jižní Korea

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Prezident Jižní Koreje Jun Sok-jol na ceremoniálu Dne ozbrojených sil varoval, že jakýkoliv pokus Severní Koreje o použití jaderných zbraní by vyústil v „rozhodnou a převratnou odpověď“ ze strany jihoamerických vojenských sil a jejich spojenců. Jun v proslovu k tisícům vojáků na vojenském letišti nedaleko Soulu prohlásil: „Ten den bude koncem severokorejského režimu.“ Tento výrok zazněl v reakci na nedávné provokace ze strany Severní Koreje, včetně zveřejnění jejího zařízení na obohacování uranu a testování raket.

Během ceremonie Jižní Korea představila přibližně 340 kusů vojenské techniky, včetně své nejvýkonnější balistické rakety Hyunmoo-5. Tato raketa je schopna nést až osm tun konvenční hlavice a proniknout hluboko do země, což ji činí nebezpečnou pro severokorejské podzemní bunkry. V rámci demonstrace bezpečnostního závazku USA byl nad ceremonií nasazen strategický bombardér B-1B, zatímco Jižní Korea předvedla své nejmodernější stíhačky.

Tento den také Jižní Korea zahájila své strategické velení, které podle úředníků integruje konvenční schopnosti země s americkými jadernými zbraněmi. Jižní Korea sama žádné jaderné zbraně nemá, ale Jun Sok-jol, který je od roku 2022 v úřadu, se snaží posílit vojenskou spolupráci s USA a trilaterální bezpečnostní spolupráci se Spojenými státy a Japonskem, aby se vyrovnal s rostoucím jaderným programem Severní Koreje.

V poslední době Severní Korea zvýšila napětí v regionu odhalením zařízení na obohacování uranu a prováděním raketových testů. Severokorejský viceministr obrany kritizoval nedávné rozmístění amerických vojenských sil v Jižní Koreji a pohrozil dalšími kroky ke zvýšení bezpečnostních obav na území USA. Podle odborníků Severní Korea zřejmě plánuje další provokativní testy raket, aby zvýšila svou vyjednávací pozici vůči nové americké vládě po nadcházejících prezidentských volbách v USA.

Autor: Šimon Mitro

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

Íránské jaderné zařízení u města Natanz
Zahraniční

Írán navyšuje zásoby uranu. Jaderná hrozba roste