pondělí 16. září 2024

Jižní Evropu čekají hospodářské problémy. Kvůli vedrům může přijít o turisty

Evropská komise eviduje ztráty z cestovního ruchu po rozmarech počasí z letošního léta. To údajně zpomaluje ekonomické aktivity a má špatný vliv na vývoj HDP.

profimedia-0613696750

Že budou extrémní vedra pokračovat i příští rok, toho se bojí zejména turistické destinace v jižní Evropě
Zdroj: Profimedia

  • Že budou extrémní vedra pokračovat i příští rok, toho se bojí zejména turistické destinace v jižní Evropě
  • Zdroj: Profimedia

Extrémní teploty letošního léta a s nimi spojené přírodní katastrofy mohou mít neblahý vliv na ekonomiky států jižní Evropy a pravděpodobně i severní Afriky. Největší obavy panují v Itálii a Řecku, kde teploty letos v červenci běžně překračovaly 40 stupňů Celsia, a řecký ostrov Rhodos zachvátil obrovský požár podobný tomu, jenž ničil i italskou Sardinii. Oba státy si rovněž užily své i s povodněmi, které se objevily v souvislosti s přívalovými dešti. Vlády obou států se obávají, že přijdou zhruba o dvacet procent příjmů z turismu poté, co o ně ztratí kvůli klimatické změně dovolenkáři zájem.

„Důsledky klimatické krize znamenají pro hospodářství Evropské unie obrovské náklady. Nejde jen o ztráty přírodního kapitálu, ale také o zpomalení ekonomické aktivity a vlivu na další odvětví, především na cestovní ruch,“ napsala ve své aktuální zprávě Evropská komise.

Podle ní se očekává, že HDP Evropské unie poroste v letošním roce pouze o 0,8 procenta. Na příští rok se sice počítá s růstem vyšším o 1,4 procenta, pokud by však příští léto provázely podobné výkyvy jako to letošní, může být růst ještě nižší.

Autor: Jan Skala

Související

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci

elektromobil BYD
Ekonomika Elektromobily

EU a USA omezují čínské elektromobily, přesto jejich prodeje rostou