sobota 5. října 2024

Jižní Čechy se dočkají nových stád zubrů a divokých koní

Dvě jihočeské rezervace se mohou těšit z nových stád zubrů a divokých exmoorských pony. Ta budou pomáhat s obnovou přírody a zároveň chránit klima. První divocí koně už dorazili do Novohradských hor, na nové obyvatele se chystá také rezervace u Lipna.

ceska-krajina-galerie-divoky-kun-02-divoci-kone-klisna-hribe-milovice-louka-foto-Michal-Kopping

Divocí koně označovaní jako exmoorští pony se rozšiřují v české přírodě.
Zdroj: čESKÁ KRAJINA

  • Divocí koně označovaní jako exmoorští pony se rozšiřují v české přírodě.
  • Zdroj: čESKÁ KRAJINA

Razantní obnova přírody, adaptace krajiny na změny klimatu a hlavně snižování uhlíku – takové jsou dopady chovu velkých kopytníků, tedy například zubrů, exmoorských pony nebo praturů v přírodě. V rezervacích se díky pastvě kopytníků navíc daří zvyšovat počty vzácných druhů o stovky i tisíce procent. Například počty semenáčků nejvzácnější květiny v milovické rezervaci, hořce křížatého, vzrostly o 5 553 procent, počty nejohroženějšího místního motýla, modráska hořcového Rebelova, o 1 700 procent. Studie kromě toho prokázaly, že pastevní ekosystémy velkých kopytníků vážou o 50 procent více uhlíku, než lesy.

Nová stáda zubrů a koní proto putují do dvou jihočeských rezervací. První dvě divoké klisny už jsou ve své nové rezervaci v Novohradských horách. V rezervaci u lipenské přehrady už se zabydleli zubři.

Kde všude se v Česku chovají zubři?

Informace jsou platné ke dni 31. prosince 2023
Milovice 43
Židlov 39
Prachatice 34
Tábor 11
Olomouc 9
Chomutov 8
Praha 6
Rokycany 4
Plzeň 4
Stěžery 1
Autor: Michaela Dočkalová

Související

Kvetoucí pastviny
Domácí

Kromě zubrů a praturů teď návštěvníci Milovic uvidí i záplavu květů