pátek 28. června 2024

Jihočeský kraj má nová chráněná území

Radní Jihočeského kraje odhlasovali nová chráněná území.

Nová chráněná krajinná oblast Slavonické rybníky v Jihočeském kraji.

Nová chráněná krajinná oblast Slavonické rybníky v Jihočeském kraji.
Zdroj: Jihočeský kraj

  • Nová chráněná krajinná oblast Slavonické rybníky v Jihočeském kraji.
  • Zdroj: Jihočeský kraj

Dvanáct chráněných území schválili randí Jihočeského kraje. V pěti případech jde o zcela nová území, která doposud nebyla chráněna v žádné kategorii definované zákonem. Jde o Pohoří na Šumavě, Slavonické rybníky, Údolí Lužnice a Vlásenického potoka, Velký Hodonický rybník a Zlatý potok v Pošumaví. „Všech pět zvláště chráněných území zároveň patří mezi evropsky významné lokality soustavy Natura 2000,“ uvedl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř.

Pohoří na Šumavě se nachází v katastru obce Pohorská Ves. „Součástí této evropsky významné lokality jsou původní zvláště chráněná území Pohořské rašeliniště, Prameniště pohořského potoka, Stodůlecký vrch a U tří můstků. Je to komplex biologicky cenných lučních, lesních a rašelinných biotopů, kde žije velké množství vzácných a ohrožených organismů,“ upřesnil Talíř.

Předmětem ochrany Slavonických rybníků jsou společenstva vodních rostlin, živočichů i kvalitních břehových porostů. Rybníky jsou také domovem vážky jasnoskvrnné. Velký Hodonický rybník se zas může pochlubit populací silně ohroženého leknínu bělostného. Údolí Lužnice a Vlásenický potok se nachází jižně od Dražic u Tábora. „Jedná se druhově o jednu z nejpestřejších oblastí v tomto regionu,“ řekl Talíř.

Zlatý potok se rozkládá na devítikilometrovém úseku od ústí Chrobolského potoka. „Ochranu si tato lokalita zaslouží kvůli lesním, lučním a mokřadním biotopům. Vzácné jsou i druhy vázané na vodní prostředí, zejména kriticky ohrožená perlorodka říční a populace taktéž kriticky ohrožené mihule potoční, čítající stovky jedinců,“ dodal Talíř.

Zbylé lokality byly vyhlášeny na území stávajících chráněných území, konkrétně přírodní památky Ryšovy a přírodních rezervací Hadí vrch a Velký a Malý Kamýk.

Autor: Šimon Mitro

Související

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor

Holzhau
Domácí

Greenpeace žene ministerstvo k soudu. Vadí kácení lesů v Krušných horách

louka
Domácí Příroda

Nejkvalitnější zemědělskou půdu ochrání novela

profimedia-0669954930
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona má vyřešit přemnoženou zvěř a přinese digitalizaci