sobota 5. října 2024

Jihoamerické země řeší odlesňování Amazonského pralesa

Záchrana Amazonského pralesa je stěžejním tématem aktuálního summitu jihoamerických zemí.

Amazonský deštný prales

Amazonský deštný prales
Zdroj: Pexels

  • Amazonský deštný prales
  • Zdroj: Pexels

Domov desetiny biodiverzity Země, 50 milionů lidí a stovek miliard stromů. Odlesňování „zemských plic“ je palčivým tématem posledních let. Nyní se Amazonský prales řeší na summitu jihoamerických zemí, který by měl pomoci zastavit odlesňování stěžejního ekosystému.

Současný summit je prvním setkáním po 14 letech, kde se setkali vrcholní představitelé Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Guyany, Peru, Surinamu a Venezuely. První summit se uskutečnil v roce 1995. Země se shodly na tom, že nesmí dopustit, aby odlesňování pralesa pokračovalo.

Brazilský ministr zahraničí Mauro Vieira řekl, že summit vyústí ve společné prohlášení, ve kterém osm zemí stanoví směrnice pro zavedení nových cílů a nových úkolů na ochranu deštného lesa před odlesňováním.

Celosvětové environmentální skupiny tlačí na všech osm zemí, aby přijaly závazek Brazílie vymýtit nelegální odlesňování do roku 2030. Kolumbijský prezident Gustavo Petro naléhá na ostatní země, aby se připojily k jeho závazku zakázat veškerý nový průzkum ropy. Jde o citlivé téma pro ropně bohatou Venezuelu a také pro Brazílii, jejíž státní ropná společnost Petrobras hledá kontroverzní možnosti průzkumu ropy u ústí řeky Amazonky.

Během července kleslo odlesňování Amazonského pralesa o 66 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Jde o nejnižší míru odlesňování za posledních pět let.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

odlesňování
Ekonomika Ekologie

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy

rybářská loď
Zahraniční Příroda

Stav evropských moří ohrožuje budoucnost rybolovu

profimedia-0901541778
Zahraniční Video

Brazílii sužují rozsáhlé požáry. Stav nouze byl vyhlášen ve 45 městech