čtvrtek 9. ledna 2025

Jezte jehličí, radí belgický Gent na webu. Úřady před tím ale varují

Skandinávskou tradici přidávat do jídla jehličí oprášilo belgické město Gent a na sv=m oficiálním webu zveřejnilo recept, jak jehličím vylepšit máslo. Až po varování úřadů upozornilo, že hrozí zdravotní problémy.

basis-boter-819x1024

Máslo s jehličím.
Zdroj: foodiesmagazine.nl

  • Máslo s jehličím.
  • Zdroj: foodiesmagazine.nl

Oberte z vánočního stromku jehličí, přelijte vroucí vodou kvůli dezinfekci, usušte ho, nasekejte nadrobno a s dalšími ingrediencemi přidejte do másla. Tak zní recept, kterým chtělo město ukázat, že není třeba po svátcích stromečky vyhazovat celé.

Až poté, co odborníci upozornili na fakt, že konzumace jehličí mlže být nebezpečná, svůj text upravilo. "Ne všechny vánoční stromky jsou jedlé. Nezaměňujte je s tisem, protože je jedovatý. Smrky a borovice ošetřené například ohnivzdorným postřikem a pesticidy také nejsou jedlé. Potravinová agentura nedoporučuje jíst jehličí z vánočních stromků, které se zde pěstují," stojí teď v textu, ze kterého vede odkaz na nizozemský web FoodiesMagazine, I ten přidal k podrobnému receptu varování. "Smrk, borovice a jedle bělokorá jsou jedlé, ale dejte si pozor na tis. Tento strom známý svými dutými červenými plody je extrémně jedovatý. Pokud byl váš vánoční stromek postříkaný ohnivzdorným sprejem, váš stromek již není jedlý. Bohužel, neorganické stromy jsou často ošetřované pesticidy. To jistě není dobré pro biologickou rozmanitost a životní prostředí, ale nemůže to uškodit, pokud budete konzumovat pouze omezené množství jehličí," uvedl web..

,"

Autor: Zuzana Beranová

Související

Krevety v tempuře.
Světové dny Jídlo

Den tempury

potraviny
Ekonomika

Světové ceny potravin loni klesly, ale některé komodity stále zdražovaly

vánoční stromek
Světové dny Vánoce

Den vyhození vánočního stromečku

dárky
Ostatní Vánoce

Na Štědrý den vytváříme obrovskou uhlíkovou stopu