neděle 29. září 2024

Jezero Titicaca vysychá. Do konce roku bude hladina na rekordním minimu

Voda z proslulého jihoamerického jezera Titicaca valem ubývá. Můžou za to vysoké teploty a nedostatek srážek, zlepšení situace je v nedohlednu.

profimedia-0799707023

Tam, kde dříve bývala voda. Jezero Titicaca vysychá před očima.
Zdroj: Profimedia

  • Tam, kde dříve bývala voda. Jezero Titicaca vysychá před očima.
  • Zdroj: Profimedia

Nejvýše položené jezero jihoamerického kontinentu Titicaca ležící na území Peru a Bolívie má velký problém spojený s úbytkem vody a nebývale vysokými teplotami, které oblast postihly v minulých měsících. Podle studie, která zkoumala vodní plochu od roku 1992, ztrácí Titicaca přibližně 120 milionů tun vody ročně a v poslední době proces ještě zrychlil. V době od srpna 2022 do března letošního roku, což bývá v jihoamerických oblastech obdobím dešťů, však spadlo podle peruánské národní meteorologické a hydrologické služby o bezmála padesát procent srážek méně než v předchozích letech. Z toho vyplývá, že do prosince letošního roku bude hladina jezera na svém rekordním minimu z roku 1996 a odborníci varují, že tento neblahý trend bude pokračovat i v následujících měsících.

Úbytek vody z Titicaca sledují se znepokojením lidé v Centrálních Andách, kde jezero leží, se znepokojením. Titicaca pro ně totiž znamená zdroj obživy, žijí zejména z rybolovu a zemědělství, které kvůli suchu zažívá v posledních měsících řadu problémů.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0911057505
Zahraniční

Valné shromáždění OSN začíná. Pavel chce tvrději bojovat se změnami klimatu

b4c74b8eccf02e9e7fe9083d8d21-1586363
Zahraniční

Srpen byl opět rekordní. Meteorologové hovoří o červeném poplachu

GWiGbLnWYAMJeMK
Zahraniční

Papež zahájil východní turné. Chce se zaměřit na klimatickou změnu

profimedia-0886148979
Zahraniční

Bolívie se potýká s obrovskými požáry. Jejich rozsah je největší od roku 2010