Ještě zelenější. Futuristický španělský elektromobil je vyrobený z rostlin

Španělé chtějí do elektromobility v následujících letech promluvit s vozem Geko. Jeho výroba je navíc vysoce ekologická.

Geko

Takto bude španělský Geko vypadat
Zdroj: Twitter

  • Takto bude španělský Geko vypadat
  • Zdroj: Twitter

Projekt Geko – tak španělská společnost Liux nazývá proces vývoje nového typu elektromobilu, který by měl být primárně určený pro cestování po městech. Přestože ještě nemá stanovenou cenu, společnost slibuje, že bude dostupný i pro běžného spotřebitele. Zajímavé na celém elektromobilu je, krom jeho nízké hmotnosti lehce přes 500 kilogramů, že se vyrábí ze lněných vláken a pryskyřice na biologické bázi. Při výrobě podvozku se počítá se součástkami z 3D tiskárny. Liux tvrdí, že použitím těchto metod a materiálů se výrazně zkrátí výrobní proces a sníží se emise oxidu uhličitého.

Rozměry Geka jsou docela malé. Na délku měří pouze 2,6 metru a na šířku jen 1,5 metru. Je proto určený pro jednu až dvě osoby. Vzhledem k rozměrům a hmotnosti vozu je motor umístěný vzadu. Celkový výkon Geka je pouze 20 koní a nejvyšší možná rychlost dosáhne jen sta kilometrů v hodině. Podle výrobce jsou tyto parametry pro cestu ve městě dostačující.

Autor: Jan Skala

Související

čínský elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Čínské elektromobily se derou na evropský trh

GJvLCReX0AArqYy
Ekonomika

Konec dieselových aut. Volvo vyrobilo poslední kus s naftovým motorem

Bez názvu
Zahraniční

Ferrari na baterky. Automobilka brzy uvede na trh nový model

Tesla
Ekonomika Elektromobily

O dotace na elektromobily mohou žádat podnikatelé a firmy